Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видео-блогингът у нас

10 Wednesday 2012, 08:46 часа • 8888 прочитания

Съмнявам се, че все още може да има активен интернет потребител, който да не е попадал на клипче, в което някой човек, обикновено тийнейджър или студент, говори смешки, записва скечове, свири на музикален инструмент, пее, разсъждава на политически и социални теми или просто разказва неговата си философия за живота. Това е да си видео-блогър. По-кратката дума е „влогър“.

Влогърството в световен мащаб е сравнително ново явление. Появява се около 2005 година. Бих казал, че в него ние българите имаме малък повод за гордост. Нашите влогъри определено са много по-колоритни, талантливи и обществено активни, ако мога така да се изразя, отколкото влогърите от другите държави. Ако повечето американски и западноевропейски влогъри по цял ден пазаруват в моловете, а вечер се прибират вкъщи и още несабули обувките си показват новите си ненужни придобивки на целия свят, то нашите са стотици пъти по-симпатични.

Всяко едно тяхно клипче има десетки хиляди гледания, а понякога и много повече. Колко ли зрители има една обикновена кабелна телевизия? Често много по-малко. Всеки видео-блогър си е направо един вид телевизия в интернет пространството. Това е хубаво, защото телевизиите и пресата са потънали в субкултурата чалга, а видео и класическите блоговете са техните мини алтернативи. Убеден съм, че не след дълго влогърството ще се превърне от явление в институция.

Повечето потребители най-вероятно си мислят, че влогърите са хора, които нямат личен живот. Винаги ми е било чудно какво точно би трябвало да означава това, да имаш или да нямаш личен живот, но както и да е... Определят ги като хора без работа, без социални контакти, запълващи празното си ежедневие, правейки се на интересни в интернет пространството. Но това далеч не е така. Аз го намирам по-скоро като хоби. Имам позната блогърка, която имаше и влог в YouTube, водеше го на английски език. Позната е като Will Vandom. Не нея се уповавам, твърдейки, че тези клишета не са верни.

Първите по-известни български влогъри бяха Михаела и Стамбини, които станаха популярни преди около 5 години, предимно като дразнеха с клипчетата си потребителите и посетителите на един от българските канали за видео споделяне, умишлено или не. Тогава Михаела записваше нейни си клипове на популярни чалга песни. Стамбини още е активен в хобито си. По същото време се изявяваше и една симпатична пернишка поетеса, която се събличаше, рецитирайки стихотворенията си.

Тези популярни видео-блогъри бяха изместени през последните години от нови, някои от които аз следя редовно. Най-популярните в момента са Даниел Баев, Емил Конрад, Eмил Николов, Вени, Ина и др. Петър Тишкин, който в момент е собственик популярен пернишки информационен сайт, също водеше свой влог преди години. В него изявяваше позициите си на най-различни социални теми.
 
Емил Конрад е влогърът, който направи станалите много популярни сатирични клипчета „Държавата на Златките“ и „Кифлите във Фейсбук“. Баев пък прави забавни и коментарни клипчета в неговото мини предаване, което нарича „Средната стойност“. Едни от най-интересните му клипчета са „Типове шофьори в България“, „Несъвети срещу стрес“,Fair Play или лакомията на някои медии“ и други. По-долу можете да прочетете и анкети с тях двамата.

Често клипчетата на родните влогъри, особено тези на актуалните напоследък, завършват с призив към почитателите им да помагнат на някой, който се нуждае от средства за лечение, за да бъде спасен. Сещам се и за серията от скечове на „Ненормалниците“ от Варна, които се разчуха с клипче от зимен „плаж“ насред междублоковото пространство при -20 градуса, както и и със серията им от още подобни клипчета. Те развеселиха цяла България, а целта им беше да помогнат на техен приятел, който се нуждае от средства за лечение.   

Интересно е това, че един от най-популярните поп идоли, Джъстин Бийбър, става известен,  качавайки в YouTube клипчета, на които пее и свири. Най-известният влогър в света се казва Рей Уилям Джонсън. У нас е много популерен австралиецът със сръбски корени - Дани. Неговият влог се казва Gradual Report. Прочу се най-вече с поредицата от клипчета Serbian Lessons” (Сръбски уроци), в които иронизира балканския манталитет. Най-популярното от тях е „How To Learn Serbian In 3 Minutes” (Как да научим сръбски за 3 минути).

Кратка анкета с влогъра Даниел Баев:

Как реши да започнеш да се занимаваш с влогинг?

- Гледам такива американски предавания от години и един ден просто реших да пробвам.

Донесе ли ти това начинание нови приятели?
- Много нови познати и дори двама приятеля.
 А загуби ли приятели?
- Не. Само ме гледаха странно в началото, като се захванах.
 Би ли се определил като творец?
- Творец не, по-скоро като човек с позиция и авторско предаване.
Чувстваш ли се известен? Разпознават ли те вече по улиците?
- Не, все пак съм интернет мишок със съмнителна популярност. Нямам идея, дали ме разпознават, досега никой не ме е спирал.
Какво би попитал или би казал на Криско, ако го видиш?
- Ще му дам 20 долара, по 99 цента за всяка негова песен в ITUNES, която съм свалил... Оп чакай, той няма 20 песни , няма и iTunes (trollface).
Някой приятел или познат сърдил ли ти се заради твое клипче в "Средната стойност"?
- Познати може да са се сърдили, приятелите ми ме познават и не им прави впечатление. Koй ти е най-любимият от актуалните влогъри?
- Ина, или по-известна като Уенсди Адамс.
Има ли бъдеще влогингът в България?
- Да, даже работя по доста голям проект в момента, но за него скоро.
Какво би искал да промениш у хората чрез клипчетата си?
- Нищо, всеки да живее както иска, просто изказвам мнение и позиция и главната ми цел е хората да се разторват от сивото си ежедневие чрез клиповете ми.

Кратка анкета с влогъра Емил Конрад, автор на клипчетата „Държавата на Златките“ и „Кифлите във Фейсбук“:

Как реши да започнеш да се занимаваш с влогинг?
- Може да се каже ,че беше дълъг процес, започнах да снимам още когато бях на 17 години, но качвах клиповете само в YouTube и на английски език.
Донесе ли ти това начинание нови приятели?
- Да определено. Вени, Емил Николов и Даниел Баев са хора, с които се запознах чрез влогърството.
А загуби ли приятели?
- Не.
Би ли се определил като творец?
- Не бих казал,че имам някаква дарба. Но превръщам това, което мисля в някакъв вид продукт.
Чувстваш ли се известен? Разпознават ли те вече по улиците?

- Не се чувствам известен. Ако някой ме е разпознал, не ми е казал.
Какво би попитал или би казал на Златка, ако я видиш?
- Зависи от ситуацията. Реално трябва първо да се запозная с нея, за да провеждаме какъвто и да било разговор.
Разсърди ли ти се някоя девойка след клипчето за кифлите във Фейсбук?
- Не бих казал, хората имат чувство за хумор (или поне се надявам).
Koй ти е най-любимият от актуалните влогъри?
- iJustine. Следя го от самото начало.
Има ли бъдеще влогингът в България?

- Определно има бъдеще.Същите въпроси се задаваха преди 10-12 години, когато хората почнаха да правят блогове. Сега всички знаят ,че от това се изкарват добри пари.
Какво би искал да промениш у хората чрез клипчетата си?
- Не се старая да променям хората, а просто да направя деня им една идея по-забавен. Ако съм успял да накaрам някой да се усмихне, чрез това което правя - то значи целта ми е постигната  Не мисля,че хората се нуждаят от промяна, но съм убеден - всеки се нуждае от усмивка.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес