Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как може да не се храниш с био продукти?

05 Friday 2012, 08:57 часа • 1295 прочитания

Наскоро се видях с една моя позната, истински пример за подражание по отношение на здравословно хранене и спорт. Един от малкото хора, които познавам, които винаги обръщат внимание на храните, които консумират и внимателно четат етикетите на хранителните продукти в супермаркета. Това момиче е в състояние да прекара целия си ден в проверка на дадена храна преди да започне да я консумира. Заради това нейно поведение много от близките й я наричат параноична и претенциозна, но тя самата се определя просто като загрижена и бдителна.Та, когато се видяхме, тази моя позната предложи да хапнем в прочуто заведение с био храни.

В интерес на истината, никога не бях посещавала въпросното място, така че от чисто любопитство се съгласих да видя за какво иде реч. Очевидно обаче моята липса на опит и знания при консумацията на био храни си е проличала, защото моята позната ме „разпъна на кръст” заради невежеството ми. Тя детайлно ми описа какви „боклуци” се съдържат в повечето хранителни продукти, а накрая категорично заяви, че ако не започна да консумирам био храни, животът ми на тази планета ще бъде изключително кратък. Нейната възмутена реплика „Как може да не се храниш с био продукти?” разпали любопитството ми и веднага щом се прибрах, проверих как точно стоят нещата с „прочутите” био храни.

Оказа се, че консумацията на био храни се е превърнала в истинска мода през последните години. Все повече хора започват да се интересуват какво точно се съдържа в зеленчуците, прясното мляко или месото, които консумират. И най-вече дали тези подукти отговарят на нормите за екологично производство. Привържениците на био продуктит са в състояние да платят два пъти по-висока цена, за да получат например зеленчуци, които са по-богати на витамини. Те вярват, че био храните съдържат повече минерални вещества и витамини, а консумацията на подобни продукти е задължителна, ако човек иска да води здравословен начин на живот.

Самите почитатели на био храните заявяват, че те се интересуват повече от вътрешните ценности и затова строго следят продуктите, които консумират. Неслучайно мнозина сравняват силната любов на привържениците към био храните със страстните чувства, които двама влюбени тинейджъри изпитват един към друг. Почитателите на био храните са склонни да хиперболизират значението на продуктите, като очакват само хубави и здравословни неща от съответните продукти. Доколко обаче био храните са полезни и дали наистина отговарят на  високите изисквания на своит привърженици?

Наскоро учени от Станфорд направиха обширно изследване на съдържанието на био продуктите и доколко те са полезни за здравето. Цялостното заключение от проучването е, че съществуват минимални разлики между биологично и конвенционално произведените хранителни продукти. Например оказа се, че почти не съществува разлика при наличието на витамини в био храните от останалите. Много от био привържениците си мислят, че биологичните продукти са по-богати на витамини. Това обаче се оказва пълна лъжа според резултатите от изследването. Единствената по-значителна разлика, която учените установяват е, че при био продуктите има много по-малко съдържание на пестициди. Това е единственото по-фрапиращо откритие в полза на био продуктите.

Тези изненадващи резултати, са накарали голяма част от обществото да си зададе въпроса – щом разликата между био продуктите и обикновените продукти е толкова минимална, заслужава ли си да се дават толкова пари за биологично чисти храни? Учените от Станфорд са категорични, че ако човек иска да се погрижи за здравето си, е напълно достатъчно да наблегне на по-честата консумация на плодове и зеленчуци. Без значение дали носят етикета „Био”. Факт е обаче, че био продуктите се произвеждат без  синтетични торове и пестициди, което само по себе си допринася за опазването на околната среда. Популяризирането и честата консумация на био храни обаче е тема, която остава под въпрос.

В крайна сметка, накрая всичко зависи от личния избор на човека. Дали хората са готови да платят по-висока цена за биологично чисти продукти или ще се „престрашат” и ще продължат да консумират, както досега? Решението зависи от отделната личност.   

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес