Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краят на света или краят на разума

04 Thursday 2012, 08:57 часа • 3017 прочитания

21-ви декември 2012 година. Мнозина вече започнаха да броят дните до тази тайнствена дата, на която, според маиския календар, ще настъпи краят на света. Колкото по-малко време остава до въпросния ден, толкова по-дръзки и изобретателни стават хората в предположенията си какво ще се случи тогава. Засега прогнозите варират от разрушителни урагани до електромагнитни бури и смъртоносни терористични атентати.

Независимо обаче какъв природен катаклизъм ще сполети Земята, по-голямата част от хората са сигурни, че това ще бъде краят на човечеството. Както винаги в подобни ситуации, информацията, която излиза в медиите допринася за масовата психоза вместо да се опита да успокои „опънатите” нерви на обществото. Така например наскоро вестниците в цял свят излязоха с поредното „гръмко” заглавие за края на света. Оказа се, че някакъв белгийски учен е правил подробни изследвания върху календара на маите и според резултатите от неговото проучване, краят на човечеството ще настъпи 6 месеца след паметната дата 21-ви декември.

Причина за това е, че на 21-ви декември ще се оформят три гигантски слънчеви изригвания, които напълно ще разрушат електроснабдителната мрежа на Земята. В резултат на това човечеството ще започне да се „самоунищожава”, като този процес ще приключи за по-малко от 6 месеца.  Истината е, че напоследък почти всеки ден в медиите излиза някоя нова теория на поредния „учен-любител”, който надълго и нашироко тълкува маиския календар и дава „експертно” мнение за събитията, които ще се случат на 21-ви декември.  Доколко обаче тези предположения са основани на някакви професионални изследвания, никой не знае. Междувременно, докато напрежението в обществото расте и прогнозите за световния Апокалипсис стават все по-неясни, има „предприемчиви” хора, които решиха да изкарат пари от евентуалния край на света. Така например бивш програмист от Канзас, Америка реши да построи 14-етажен подземен хотел в стар ракетен силоз, който да приюти желаещите да се спасят от края на света. Сградата ще може да побере 70 души срещу „скромната” такса от 500 000 долара на човек.

Убежището ще разполага с всичко необходимо, така че неговите обитатели да се чувстват комфортно. В комплекса ще има малка болница, фитнес, органична градина и дори рибен пазар. Вятърна турбина и дизелов генератор ще осигурят електричество в рамките на 2 години, така че „оцелелите” няма да се тревожат с битови проблеми. Друг американец пък е решил да направи по-сериозна инвестиция, като построи по 6 бункера на всеки континент. Всеки един от бункерите е с капацитет за 2500 души, като вътре ще бъдат заредени основни хранителни продукти и медикаменти, които ще стигнат на обитателите за 6 месеца след края на света. Входният билет за бункера струва 10 000 долара. Тези два случая обаче не са единствените.

Наскоро германски медии съобщиха, че в момента един от най-често срещаните строежи в Германия е именно на бункери или убежища. Хората масово наемат строители, които да построят малко убежище в задния им двор в случай, че маите се окажат прави и светът наистина свърши. Масовата паника, която се усеща в обществото и крайните мерки, които мнозина предприемат, карат някои хора да се запитат дали идва краят на света или краят на разума. Истината е, че независимо дали прогнозите според маиския календар ще се изпълнят, в момента бизнеса със световния Апокалипсис е един от най-доходните. Хората са в състояние да изкарат цял куп пари от масовата психоза и паника, които преобладават в обществото.

Повечето души твърдят, че не искат да се отнасят прекалено скептично и самоуверено по въпроса с края на света и затова искат да вземат предпазни мерки. Поради тази причина са готови да дадат последните си спестявания на някой безскрупулен предприемач, за да може да си осигурят място в претъпкан бункер на 21-ви декември. Дали обаче това е добра инвестиция или буквално са пари, хвърлени на вятъра? Отговорът на този въпрос ще разберем след по-малко от 3 месеца.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес