Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хонорарът на Памела Андерсън

23 Sunday 2012, 13:45 часа • 4445 прочитания

Aко активно използвате Фейсбук, не може да не сте забелязали една „сърцераздирателна“ картинка, която гласи: „България има пари да плати 311 000 лева на Памела Андерсън, а няма пари за болните деца“. Тя е споделена хиляди пъти от потребителите на социалната мрежа. Признавам, че на пръв поглед картинката изглежда примамлива. И аз без малко да я „лайкна“.

Съмнявам се, че това е реалната сума. Най-вероятно е по-голяма, но това не е от значение. Мисля, че голяма част от споделящите я приемат много наивно посланието на този колаж. И на малко дете би станало ясно, че хонорарът на Памела Андерсън за участието й в българския „ВИП Брадър“, какъвто и да е той, не е взет, нито пък има как да бъде взет, от парите, предназначени за хората, които се нуждаят от животоспасяващи операции. Още повече, че такива пари просто няма. Затова и хората, изпаднали в беда, са принудени да събират пари за леченията си сами, което е унизително и чудовищно. Но и от нас зависи социалната ни политика, а не само от добрата воля на политиците. Ние си ги избираме, нали?

Хонорарът за участието не се изплаща от държавата Република България, а от частните продуценти на частното шоуто, което се излъчва в една частна телевизия в България. Явно човекът, създал тази картинка, още не е разбрал, че Берлинската стена бе съборена преди почти четвърт век. Явно в съзнанието му още съществува единствено „Българската телевизия“, както се е наричала БНТ преди промените. Дори държавата би спечелила от изплащането на такъв хонорар, защото за всеки получен хонорар се заплащат данъци, които са 10 процента от сумата.

Ако погледнем нещата от този ъгъл, замислете се, колко ли пари се източват от НОИ, от обикновени хора, които се пишат инвалиди, а всъщност не са? Това са десетки, ако не и стотици хиляди граждани. Тази схема е известна на всички, ама май никой не протестира срещу нея във Фейсбук... А източването на средства от здравната каса? Мога още стотици подобни небивалици да изброя, сигурен съм, че и вие също можете, които не само, че не са в полза на държавата, а и до голяма степен задочно ощетяват хората, които се нуждаят от животоподдържащи и животоспасяващи лекарства и операции. Неправилното усвояване на държавни средства ощетява абсолютно всеки един български гражданин. Всичко ли сме си подредили, че сме стигнали до там, че да държим сметка на някакви продуценти в какво ще си влагат техните пари!?  

На думи сме благородни и благотворителни, а какви сме на практика? В съзнанието ми и до днес са запечатани едни числа, от които ме е срам, но много добре помня. Във финалното предаване на „Биг Брадър“, в края на първия сезон, беше обявено от водещите, че SMS-ите за изгонване на някого от къщата са били цели 700 000. A по същото време се провеждаше благотворителната инициатива под патронажа на президента - „Българската Коледа”, която събра едва 25 000 SMS-а. Цената на SMS за изгонване на Стойка или Зара от „Биг Брадър“, както и за  „Българската Коледа”, беше абсолютно една и съща – 1,20лв с ДДС. Разликата е в това, че 700-те хиляди SMS-а са пратени, защото 700 000 души са искали да изразят омразата си към някого, а едва 25 000 души са искали да помогнат на дете в беда. Спирам да мъдря по темата за хейтърството, защото тези числа говорят предостатъчно.

Aко приемем, че българите са дали 700 000 лева на продуцентите от SMS-ите през първия сезон, вместо да ги дарят за „Българската Коледа“, а съответно те са умножили тези пари и сега могат да си позволят да поканят световния секс-символ на 90-те години да участва в тяхното шоу, тогава посланието, написано в тази картинка, би имало някакъв смисъл. Но едва ли това е точно така.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес