Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоп на забавленията в Студентски

22 Saturday 2012, 15:06 часа • 1194 прочитания

С наближаването на предстоящата учебна година за всички студенти, които са част от учащите в столицата, възникват някои промени, идващи не от кой да е, а от българските депутати. През последната една година събитията и криминалните прояви в Студентски град не бяха малко, а някои от тях приключиха с фатален край. Та идеята на българските политици е да ограничат забавленията на студентите, слагайки вечерен час на всички заведения – 22 часа.

Радикалната промяна е приета крайно негативно от две групи хора – студентите и собствениците на заведения. Тази пазарна ниша е ограничена. Изказванията са всъщност, че депутатите не искат да ограничат купоните. Желанието им е да не се пречи на студентите, които искат да учат. Истината обаче е, че голям процент от онези, които са се насочили към живот в Студентски, са го направили, именно заради нощния живот там. То е ясно, че малко са хората, които са отишли да учат наистина.

Българският студент обича да живее, не се ограничава и не иска да бъде ограничаван от другите. Не бива да се подценява неговата изобретателност. Той ще намери начини за частни забавления, навярно в общежитията и студентските блокове, където със сигурност ще пречи повече на хората, които знаят за какво са записали висше образование и какви са задълженията им. А колкото до собствениците, освен затварянето или замирането на бизнеса и пропуснатите лични ползи, този закон ще доведе до освобождаването на персонал и увеличаването на безработицата.

От друга страна, предприетите мерки и целта на законовите промени, идват след фактите, а те са неоспорими. Недопустимо е ВУЗ-овете да отпускат под наем помощения на наематели, които да ги ползват за нощни клубове и казина. Друго щеше да е ако се отдаваха под наем за създаването на културни клубове, библиотеки, галерии и всякакъв тип проводници на културата, ама каквото търсенето… такова и предлагането.

Студентите едва ли могат да бъдат спрени да се забавляват, по един или друг начин. И все повече ще стават онези, които записват висше образование заради 5-те години забавления с леки прекъсвания от изпитни сесии.  И после всички те ще изградят бъдещето на страната ни.
Ако не друго, едно със сигурно е ясно, младежите от рано се учат как да се забавляват  - с алкохол и неспирни нощни купони.
Какво повече му трябва на човек в крайна сметка? 

Новините днес