Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обърканите мерки срещу тютюнопушенето

09 Sunday 2012, 09:11 часа • 1694 прочитания

 На 1-ви юни в България най-накрая влезе в сила закон за забрана на тютюнопушенето на обществени и закрити места. Новият закон предизвика масова реакция на недоволство, като съвсем естествено едни го определиха като отдавна чакано спасение, а други го заклеймиха като пълна глупост и поредната измишльотина от страна на властта.

Още преди приемането на закона, в медиите започнаха да циркулират неясни прогнози и предположения дали новата забрана ще намали броя на пушачите в страната. Седмици наред ни заливаха със статистически данни от чуждестранни държави, които вече се упражняват закон срещу тютюнопушенето и които твърдяха, че подобна мярка помага изключително много за намаляване на броя на пушачите. Въпросните статистици твърдяха, че скока в цената на цигарите и забраната да се пуши на обществени места, неизбежно се отразяват върху психиката на всеки пушач. Според статистическите твърдения липсата на обществени места, където да запалиш цигара и фактът, че ще трябва да плащаш все повече за това удоволствие, ще откаже много хора от вредния им навик. Всички тези приказки обаче бяха разбити на пух и прах, когато наскоро излезе поредното проучване за броя на тютюнопушачите у нас. Оказа се, че забраната за пушене на обществени и закрити места не само че не е намалила броя на пушачите, но дори го е увеличила.

Напук на световните тенденции  за водене на здравословен начин на живот, без цигарен дим, в България тютюниевата индустрия продължава да се развива и да печели все повече привърженици. Според експертен доклад на здравна организация, в България вече дори е паднала и възрастовата граница на пушачите, като все повече деца пропушват на невръстна възраст. Ако например преди време юношите са запалвали първата си цигара в 6-7-и клас, то вече е много вероятно това да се случи в 4-5-ти клас. Като най-честа причина децата посочват, че не искат да се чувстват изолирани от преобладаващата група на пушещите си връстници. Тези шокиращи данни в никакъв случай не са изненадващи. България отдавна е страна, която е безсилна пред нарастващия брой на тютюнопушачите и дори  отчаяната забрана, която влезе в сила на 1-ви юни,  показа, че правителството няма  никаква представа как да се справи с този сериозен проблем.

Поредното доказателство за безсилието на властта се появи съвсем скоро. Само два месеца след като страната се опита да направи първата стъпка за намаляване на броя на пушачите, в момента по-големите български градове изобилстват от реклами на водещи марки цигари. Тези реклами са навсякъде – по автобусните спирки, на големи билбордове по централните булеварди, на малки плакати по заведенията.  

Напук на слабите опити от страна на държавата да намалее броя на пушачите, тютюневата индустрия гръмко рекламира своите продукти, като привлича все повече хора към димящата цигара. Така например, прочута марка цигари е ангажирала двама от най-известните български актьори, за да популяризират тютюниевия продукт на компанията. Актьорите Юлиан Вергов и Асен Блатечки „съблазнително” ни гледат от всеки втори билборд в столицата и с поза в стил Джеймс Бонд ни призовават да избираме цигарите си със самочувствие. Няма лошо. Беше ясно, че тютюниевите компании ще излязат със своя протестен глас срещу закона. Пък и мнозина твърдят, че ако си заклет противник на цигарите, „чарът” на Вергов и Блатечки не може да те „изкуши” да пропушиш. 

Въпросът обаче е друг. Защо в България не може да се проведе адекватна кампания срещу тютюнопушенето, която да обясни всички здравословни проблеми до които води димящата цигара? Защо здравните организации само излизат със статистики как се увеличава броят на пушачите, а отказват да предприемат някакви мерки срещу проблема? Защо у нас дори и задължителното предупреждение, което трябва да стои върху кутията с цигари, е написано някак между другото, с единствената цел да не му се обръща внимание?

Повече от ясно е, че  България трябва да извърви дълъг път, за да намери някакво разрешение на този сериозен проблем. Много често обаче не са нужни големи и драстични действия, а може да се започне от нещо по-малко и маловажно. Например защо не от рекламите на цигари?

Така например съвсем скоро в Австралия бяха приети нови мерки за борба с тютюнопушенето. Върху австралийските кутии за цигари вече няма да стои само обичайният надпис, че „Тютюнопушенето причинява рак на белите дробове”. Малко по-надолу върху кутията нагледно ще е разположена снимка на вредните ефекти от цигарите. Сред снимките присъстват изображения на съсипани бели дробове, на хора, болни от рак и на бебета, които имат здравословни проблеми, причинени от пушещите им майки. Според австралийското правителство ужасяващите снимки ще окажат добър психологически ефект върху пушачите и ще ги накарат да се замислят преди да запалят цигара.

Според световна класация Австралия е добър пример за държава, която е успяла да се справи с проблема с тютюнопушенето. Островната страна отдавна е въвела частична забрана за рекламиране и спонсориране на цигарени продукти, като след въведения закон срещу тютюнопушенето, броят на австралийските пушачи  е намалял с 40%. Това са сериозни данни, за които българските статистици и здравни организации могат само да мечтаят.

Истината обаче е, че рекламата играе съществена роля при всеки продукт, включително и при цигарите. Едва ли ще се постигнат някакви добри резултати за намаляване на пушачите, ако при всеки слаб опит от страна на правителството да се вземат мерки срещу тютюнопушенето, цигарените компании излизат с многобройни реклами, които ни „бомбардират” от всеки ъгъл. Може би преди да се започне активна кампания срещу тютюнопушенето, ръководните органи трябва да се замислят за важната роля на рекламата и какви мерки биха могли да се вземат срещу популяризирането на дадена марка цигари.      

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес