Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Ну, погоди“ e по-опасен от „Димитровград рекърдс-бийтс“

31 Friday 2012, 08:28 часа • 5696 прочитания

Съветската анимация „Ну, погоди“ вече е в категорията „филми за възрастни“ в Русия и там ще може да се излъчва по телевизията само след 23 часа. Според руските медии причината е, че вълкът се държи нахално с жените, обижда децата, пие и пуши. И филмът като цяло съдържал сцени на насилие.

Според мен това решение е абсурдно, още повече, че в Русия се случват много по-чудовищни неща, които няма как да бъдат скрити от децата. А и не мисля, че би трябвало децата да бъдат пазени и от най-дребните страхотии, защото те трябва да бъдат подготвени за живота. Всичките приказки, които от векове се разказват на децата от техните родители, баби и дядовци, носят едно и също послание, което всъщност е много важно. То цели да научи децата на това, какво е добро и какво е зло. Така те биват подготвени за живота по един интересен и безопасен за тях начин. А злото е много по-опасно и по-страшно, когато е истинско. Ако децата прекарват детството си в един “wonderland”, в който всички са добри феи, ангели и хировимчета, то злото много по-лесно би ги подвело, когато вече са големи, но все още уязвими. Така те не биха могли да го различат или да избягат от него.

Аз гледах „Ну, погоди“ от съвсем малък. Заглавието му не може да се преведе точно на български език, но е закана, която означава нещо като „ Ще видиш ти!“, „Няма да ти провърви!“. Това ми беше най-любимото „детско“ и все още е. Единственото, което не ми харесваше на мен в това филмче, когато бях дете, беше, че винаги вълкът излизаше лошият, а заекът добричкият, само защото е по-дребен. Същата несправедливост забелязвах и в Том и Джери, и съвсем по детски се възмущавах. До ден днешен съм убеден, че това е една от най-добрите детски аминации. Дори съм си записал всичките й „въйпуски“, за да може да ги пускам някой ден и на моите деца.  Изобщо не може да се сравнява „Ну, погоди“ с днешните детски филмчета, излъчвани по детските телевизии, които аз намирам за скучни, глупави и изродски. В тях има стотици пъти повече насилие, отколкото в тази прекрасна анимация. Ну Погоди – президент! Който и от двамата герои, Заяц и Волк, да се казва по този странен начин...

Цели поколения са израснали, гледайки това филмче. За това, че някои хора се държат нахално с жените, обиждат другите, пият и пушат като комини, едва ли причината е в това, че са гледали тези симпатични анимационни герои. Тези проблеми се дължат на недоброто възпитание, на средата и дори на народопсихологията. Това мисля, че няма нужда да го обяснявам. И  най-невежите хора би трябвало да го осъзнават.

Погледнато по-задълбочено, май излиза, че комунизмът в някои аспекти би могъл да излезе по-демократичен и по-свободен, в сравнение с днешния капиталистически строй, с тенденция да се превърне в монополистически и полицейски.

Интересно беше това, че в същия ден, когато се разбра, че Волк е самят Сатана, в българските медии се появи информацията, че в навечерието на новата учебна година на пазара са се появили тетрадки, които се продават заедно с дискове с попфолк ритми. А на техните корици, там, където се лепи стикер, на който пише „Тетрадка по български език/история/биология... на еди коя си прилежна ученичка“, са ликовете на гримираните Анелия, Преслава, Коцето, Борис Дали и другите им съратници от димитровградската света обител. Аз нямам нищо против това, защото съм сигурен, че тези тетрадки ще ги купят на децата си само родителите, които не правят разлика между детска градина и училище, които възприемат учителите като лелки и чичковци, които ще им гледат и забавляват децата, докато на тях им се налага да бачкат, тарикатстват или крадат, за да ги изхранват. А и не може всички да са костюмирани чиновници, когато пораснат. Все някой трябва да върши и тежкотоварната работа. Родителите са тези, които градят бъдещето на децата си. Щом така са преценили, да бъде тяхната воля.

Не мисля, че посланието на попфолка е по-различно от това на Бритни Спиърс или Лейди Гага. Страшното е, че някои от децата на родителите, които ще купят на отрочетата си от тези тетрадки, като пораснат ще станат висшисти, защото за голяма част от университетите броят на студентите  е по-важен, отколкото качествата им. И само който не е решил да стане висшит, само той не е станал... Така в нашата страна винаги на власт ще е глупостта.

Всъщност това не е сензация. Такива тетрадки се продават от години. Но горките учители...Те не само, че трябва да преподават на деца, които стават и си лягат, докато гледат по телевизията кравешките погледи на някакви полуоблечени жени, гримирани като травестити. Те трябва и да ги оценяват. На тези клети хора, учителите, често им се налага да им пишат не 2-ка, а 3-ка, само за да не ги оставят на поправки, за да могат да си отпочинат психически от тях през лятната ваканция. А на всичкото отгоре според закона са длъжни и да бъдат безпристрастни... Това просто е китайска инквизиция спрямо тях и за техния дух. Особено за добрите преподаватели, повечето от които са от „старата школа“.

Колкото и върл противник да съм на всякакви крайности, гордея се с възрастната си учителка по български език, която тогава, преди 10 години, късаше тетрадки, на които бяха драскани всякакви щуротии и която викаше родителите на момичетата, които си боядисваха косите в 5-ти клас и се обличаха с плажни или вечерни тоалети на училище, за да им се кара за това. Не че това имаше особен ефект, но беше проява на силния й дух, на аристократизъм, ако щете, който се бореше срещу наглостта на простотията, за светлото бъдеще на умния български народ, който днес е потънал в невежество. 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес