Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шок! Само 21 години затвор за Брайвик

24 Friday 2012, 14:30 часа • 2020 прочитания

Светът е в шок! Днес норвежкият съдът осъди 33-годишния Андерш Беринг Брайвик, крайнодесният екстремист, който изби десетки души, травматизирайки иначе спокойната северна страна, на 21 години затвор с възможност за удължаване на присъдата. С това свое решение съдът призна обвиняемия за вменяем. Така беше сложен край на продължилия десет седмици процес, който мина пред очите на целия свят.

Гаранция, стотици милиони жители на Земята са възмутени, че един масов убиец, който е отнел живота на толкова много хора, може да получи само 21 години затвор. За такова деяние в САЩ, която страна във всяко отношение счита себе си за най-праведна и спраедлива, той би бил осъден дори и на смърт. Според норвежкото законодателство 21 години е максималната присъда, която някой може да получи, за каквото и да е било престъпление. Другият вариант беше съдът да обяви Брайвик за невменяем и да го затвори в психиатрична клиника докато е жив.

По принцип Норвегия е спокойно кралство, добре устроено в социално и всякакво отношене. Явно не се е налагало някой да получава по-голяма присъда. Затова и максималната там е тази, която получи и Брайвик. Норвегия е страна, която остава почти незасегната от Втората световна война. Тогава, от близо 3 милиона души население, губи едва 9 500 души, което е 0.32 % от населението – една от най-ниските процентни загуби на живот през Втората световна война сред страните по света.

При норвежкото еврейско население нещата стоят по друг начин. Тогава, поне 775 от 2173-те норвежки евреи са били арестувани, задържани или депортирани, а впоследствие и убити в концлагери или загинали в някакви обстоятелства, свързани с Холокоста. По време на Първата световна война Норвегия не взема никакво участие, запазва неутралитет и губи едва 0.08% от населението си. Цялото норвежко население е грамотно, образовано, дълбоко религиозно и толерантно. Иначе казано, Норвегия е била известна като една прекрасна и спокойна за живеене страна от векове. Може би дори за най-спокойната.

Според мен, норвежкият съд днес не сбърка в решението си, колкото и шокиран да е целият свят. Северната страна доказа, че държи на своите принципи и не се поддаде на злото, което целеше точно това - да промени страната. Не се поддаде на изкушението му и на страховете си. Не взе никакви прибързани решения, не предприе промени под влияние на шока.

Норвежците не позволиха този случай да промени нищо в държавата им, противно на очакванията на много анализатори, че или съдебната система на Норвегия ще се промени, а именно максималната присъда да се увеличи, или съдът ще направи всичко възможно, за да обяви Брайвик за невменяем, за да се измъкне от неловката ситуация. Още повече, че самият Брайвик твърдерше, че предпочита да влезе в затвора и твърдеше, че е напълно вменяем. Той декларираше, че ако бъде обявен за психично болен, влиянието му сред неговите „последователи“ би било по-слабо. Мисля си, че с това си поведение той се опитваше именно да изкуши норвежкото общество да се промени, под въздействие на страха си.

Според мен неловка ситуация в случая изобщо няма, защото по този начин Норвегия гордо заяви пред света, че държи на своите социални принципи, на толерантността си и хуманността си, че нищо не би могло да разруши основите на обществото й, градено векове.

Една от норвежките телевизии си позволи да направи проучване в дните преди датата на обявяването на окончателната присъда на Брайвик, каква присъда биха желали норвежците да получи той. Повечето хора бяха на мнение, че той трябва да влезе в затвора за 21 години с възможност за удължаване на присъдата, вместо до живот да бъде затворен в клиника. Това означава, че норвежците съвършено добре осъзнават, че злото иска да промени добре устроеното им общество и, че не бива да позволяват деянието на Брайвик, както и други подобни деяния, да нарушат принципите им. Така те доказаха, че са много по-мъдри, което ги прави и силни, отколкото по-голямата част от останалия свят... която част просто е в шок.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес