Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 абсурда от изборната нощ (Коментар)

07 Monday 2016, 12:07 часа • 3231 прочитания

Стана традиция непосредствено след избори да ставаме свидетели на абсурдни* ситуации, предизвикани както от обстоятелствата, така и от реакциите на политици.

Откровено казано, пред снощната популистка вечеря, която ни сервираха кандидат-президентите и подкрепящите ги политици, таблетите на Бареков ми се сториха като крехко агнешко месце. И ако до вчера сме си мислели, че вероятно някъде все пак има дъно, то вече сме убедени – да, дъно има, но само по себе си дъното няма дъно. И винаги може още по-надолу.

Ето най-абсурдните моменти от часовете непосредствено след края на изборния ден на 6 ноември 2016 г.

 

Абсурд #1: Без БСП и ДПС да са регистрирали официално партийни кандидати, Корнелия Нинова и Карадайъ изнесоха пресконференции

 

Нито БСП, нито ДПС издигнаха свои кандидати на изборите за президент. Вместо това те предпочетоха да подкрепят посочените от инициативни комитети независими кандидати Румен Радев и Пламен Орешарски.

Но на прескоференцията в НДК кандидат-президентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова бе придружена не само от членове на издигналия ги инициативен комитет – например журналистката Елена Йончева – а и от лидера на подкрепилата Радев Българска социалистическа партия (БСП), г-жа Корнелия Нинова.

Още по-странна бе ситуацията, в която кандидатът Пламен Орешарски изобщо не се появи на прескоференцията в НДК, като дори името му не бе изписано на масата. Вместо това на журналистическите въпроси отговаряше лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че е в „постоянен контакт с Орешарски“.  В кръга на шегата, можем да кажем, че явно ДПС е добър работодател – свърши ли ти работното време, веднага да пуска да си ходиш.

 

Абсурд #2: Българската православна църква зададе въпрос на Радев като медия

 

Изненада на прескоференцията бе моментът, когато пред микрофона застана облечен в черно расо белобрад мъж на средна възраст и попита кандидата за президент и водещ в резултата на първи тур Румен Радев, подкрепен от социалистическата партия, дали би подкрепил изучаването на православно вероучение в българските училища. Радев отговори позитивно.

Предвид факта, че Радев е подкрепен от наследницата на Българската комунистическа партия – която партия в продължение на 45 години е потискала православната църква – отговорът на победителя на първия тур предизвика смут и подигравки в социалните мрежи.

Разбира се, тук възниква и въпросът как така представител на Българската православна църква задава въпрос на прескоференция така, сякаш е журналист и представител на медия. И как той успява изобщо да се добере до микрофона, пред който обикновено се струпват десетки журналисти, желаещи да зададат въпроси на политиците. Дали православието като политическа концепция не е новият коз в ръцете на БСП? Вероятно предстои да разберем скоро.

 

Абсурд #3: Темата „търсещи убежище“  бе акцентът в говоренето на подкрепения от социалистите кандидат

 

И в самата предизборна кампания, и на прескоференцията на 6 ноември, проведена непосредсвено след края на изборния ден, направи силно впечатление, че подкрепеният от социалистическата партия кандидат Румен Радев употребяваше възникналия в обществото страх от търсещите убежище.

Търсещите убежище, представени като заплаха за националната сигурност, бе и акцентът в говоренето на лидера на БСП Корнелия Нинова и на кандидата за вицепрезидент Илияна Йотова. Даже самата Корнелия Нинова заяви, че „народът иска президент патриот“.

На моменти усещането беше такова, че сякаш не слушахме социалисти – които по традиция би трябвало да поставят хуманността на първо място – а националисти. Нещо повече – темата за търсещите убежище бе доста по-слабо засегната, когато на дългата маса пред журналистите се изправи кандидатът на „Обединените патроти“ и член на ВМРО Красимир Каракачанов, придружен от националистите от патриотичното обединение Валери Симеонов (лидер на НФСБ) и Волен Сидеров (лидер на „Атака“).

 

Абсурд #4: Вторият претендент, г-жа Цачева, не се появи на прескоференцията

 

Всички тръпнехме в очакване да чуем коментара на кандидата на ГЕРБ, г-жа Цецка Цачева, за неочакваната загуба на изборите. Но с особен трепет се очакваше коментарът на лидера на ПП „ГЕРБ“ – премиерът Бойко Борисов – за първата загуба на партията му, откакто тя се явява на избори на избори.  Ключов бе въпросът дали Борисов ще спази обещанието си да подаде оставка, в случай че Цачева не спечели изборите за президент на първи тур. Но Цачева и Борисов не се явиха на пресконференцията.

Вместо това те направиха кратко изявление пред журналисти, събрали се пред централата на ГЕРБ в Националния дворец на културата. Борисов отрече ПП „ГЕРБ“ да е загубила изборите, оправдавайки се с това, че сред издигнатите от партии кандидати Цачева е на първо място.

Интересен бе моментът, когато Цачева сякаш „скочи“ да защитава Борисов от репортерските въпроси, призовавайки „всички, които помнят тоталитаризма, да гласуват за нея“ – при условие че самата тя преди седмици заяви, че не се срамува от това, че преди 1989 г. е била член на Българската комунистическа партия.

 

Абсурд #5: Инициаторът на референдума, г-н Слави Трифонов, заговори за секс

 

Инциаторът на проведения успоредно с президентските избори референдум шоумен Слави Трифонов нито отрече, нито потвърди, че ще направи политическа партия. На този журналистически въпрос той предпочете да отговори така: "Когато трябва да пеем, ще пеем, когато трябва да правя референдуми, ще правя референдуми, когато трябва да правя секс, ще правя секс". В кръга на шегата, може би е уместно гражданите да отбележим, че силно се надяваме сексът да не е с нас.

Макар и референдумът да бе проведен и той да бе този с най-висока изборна активност от проведените през последните години в България преки допитвания, Трифонов заяви, че е победила системата, която била направена така, че да няма референдуми.

___

*Посочените като абсурди моменти от изборната нощ са окачествени като такива въз основа на личното мнение на автора.

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес