Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Август сме на Sunny Beach

04 Saturday 2012, 10:52 часа • 2460 прочитания

Според проучване, направено сред 1000 души от НЦИОМ, 48% от българите ще ходят на лятна почивка, а 77% от младите до 29 г. ще посетят морския бряг през това лято.

Бих oспорил това изследване, защото на всички е ясно, че процентът най-вероятно е по-нисък, защото тези 1000 души едва ли са били анкетирани на пазара или на опашката за eвтини банани пред някой нов супермаркет. Допускам, че това проучване навлезе в медиите като вид реклама на българското черноморие, което все по-рядко привлича български туристи, които прекарват своите почивки все по-често в Северна Гърция и Турция, поради ред причини, които ще изредя по-долу в текста. Освен руснаци и социално слаби европейци, които изпитват любов към чашката и копнеят за евтината водка в екзотичната България, единствено тинейджърите и младежите все още масово посещават българските курорти, като Слънчев бряг е техният сборен пункт.

Но да приемем, че можем да се доверим на това проучване и въпреки поскъпването на всичко от първа необходимост, тази година българите ще се юрнат на море, а точно на 31 август ще се върнат обратно в своите панели, за да гледат новия телевизионен сезон, а някоя креслива репортерка ще се включи на живо в централната емисия от входа на София, откъдето ще обясни как всички се прибират от своите отпуски точно на тази дата, разбира се, за да не изпуснат началото на новите шоа. Това е номер, който се случва всяка година.

Основното, което привлича българите да почиват в Турция, са по-ниските цени на цялата почивка и легендарното ядене „на корем”, което блазни и бедни и богати, предава се от уста на уста сред колеги, приятели, роднини и съседи. И наистина ходят там, въпреки това, че до плажа ще отидат 1 път за цялата седмица присъствие в Кушадасъ, защото шведската маса е точно до басейна, който уж е с морска вода, а градусите там не са около 30, както по нашето черноморие, а с 10 отгоре. За никого не е тайна, че почивките в петзвездните хотели там излизат на същите цени като в тукашните с 2-3 звезди. Гърция пък привлича със спокойствието си.

Имам носталгия по онова време, когато бях дете, капитализмът беше пресен, а морските курорти бяха предимно тихи и спокойни, водите – чисти, чуваха се как пеят чайки, прилитаха гларуси... На море се ходеше заради морето. А сега нито денем, нито нощем може да се чуе как вълните се разбиват на брега, защото чалгата дъни на плажовете на курортите денонощно. Нямам нищо против оживените и шумни места, защото и те носят положителни емоции, но мисля, че всяко нещо трябва да се простира в допустимите граници. Собствениците на заведенията трябва да разберат, че силната музика, чуваща се от половин километър от заведението, колкото клиентела привлича, толкова и отблъсква. И затова вече имат по много от най-нежеланите посетители и ще им се наложи да ги търпят, ако искат да им върви бизнеса. Добре, че все още има къмпинги, но се страхувам, че след десетина години и тях вече няма да ги има, защото техните плажове са твърде апетитни, за да останат диви. Иначе, какво по-хубаво от това, да се събудиш и да стъпиш направо на плажа, а пясъкът и водата да станат целия ти свят, за времето на ваканцията?

Все още има хора, които отиват на море заради морето, а не заради яденето, пиенето и половия си нагон. Затова и къмпингите са пълни с туристи през целия сезон, за разлика от курортите и морските градчета, където легловата база не можеше да се запълни и наполовина преди кризата, та камо ли сега. Аз предполагам, че причината за незаетата леглова база е, че хората с имоти по морето не се обединиха помежду си, за да направят по-големи хотели, които да бъдат предлагани на големи туристически агенции  в чужбина, нали съединението прави силата. Всеки си строеше над къщите по още 2-3 етажа. Предполагам, че някои от тях още не могат да си избият парите, които са вложили в туристическия си бизнес. Но това е друга тема.

Отдаващата квартири леля Любка, която още с настаняването ти обяснява, че е твърде вероятно да бъдеш изгонен преди да си завършил отпуската си, наднича през прозореца ти като таласъм, че да не би да си приютил още хора в квартирата й. Следи кога излизаш и се прибираш , за да ти гаси бойлера, крещи по теб, че се прибираш в 3 часа следобед от плаж и прекъсваш сладката и следобедна дрямка, шляпайки с джапанките по стълбите. Любка може да убие всеки приятен спомен от почивката. Затова основно тези, които най-много не желае, са най-честите й гости.

Друг неприятен момент е, когато няма място, на което да си забиеш чадъра на плажа, защото намръщеният и шишкав чичка, със златния ланец, е забил чадърите си по целия плаж, въпреки че няма това право. Таксиметровите шофьори също хитреят, а повечето ресторанти и кръчми са под толкова строг санитарен контрол, че почти винаги се налага да си купуваме хапчета за диария, защото това е традиция по българското черноморие и явно е задължителна част от лятното приключение. Възможно е да получите и обрив, защото луксозните хотели на първа линия си изхвърлят отпадните води не къде да е, а там, където посетителите им се плицикат и събират мидички.

 Август сме на Sunny Beach” е заглавието на една доста харесвана страница във Фейсбук. Този курорт се знае като елитен още от бай Тошо. И понеже това е разпространена мълва, а почти всички български младежи искат да са ВИП, масово се струпват именно там, и то не кога да е, а от първи до 20-ти август. Който отиде на море в друг период си е пълен задръстеняк или маргинален тип. Много от баровците в Слънчев бряг всъщност отсядат в Равда, при леля Любка, срещу 10 лева. Билетчето до елитното място е лев или 1,50лв. Това им позоволява именно там да харчат луди пари за алкохол, който после повръщат по главната на скъпия курорт.

Почти всичките ни морски курорти са превърнати в бардаци. Затова много хора отдавна вече се сбогуваха с тях и предпочитат къмпингуването, Гърция, Турция и южноазиатските курорти. Наслаждавайте се сега на последните диви плажове, които са останали по българското крайбрежие, докато ги има. Каквито и закони да се приемат, което вече е унищожено, никой не може да го възстанови, освен природата сама.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес