Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото медийно поколение

25 Wednesday 2012, 08:59 часа • 28867 прочитания

Никой не може да обясни как, нито кога се е появило. Единственото, което е сигурно е, че то вече е тук. Новото медийно поколение, група от нахъсани и амбициозни хора, които не вярват на всичко, което се излъчва по телевизора, вече са тук. Те са млади, те са борбени и макар че често са обвинявани в изкуствен идеализъм, именно в техните ръце е бъдещето на България. Причината да се заговори отново за новото медийно поколение в България са резултатите от скорошно социологическо проучване.

Според данните от изследването едва 30% от младите хора в България гледат телевизия и имат частично доверие в информацията, която се предава от традиционните медии. Останалите 70% разчитат най-вече на информацията, която се публикува в интернет пространството. Те смятат, че в интернет има много по-голяма вероятност да попаднеш на адекватна и достоверна информация, отколкото ако послушно си седиш и гледаш вечерните новини. Съвсем логично процентите са обърнати, когато се отнася до хора на средна възраст. Според изследването 60% от хората, които са на средна възраст, се доверяват на информацията по телевизията и чакат да гледат новините в 20:00 часа, за да се осведомят за случващото се през деня. Едва 40% от тях използват интернет като основен източник на информация, като голяма част от тях все още смятат, че във виртуалното пространство информацията е манипулирана. Макар и леко шокиращи, тези данни в никакъв случай, не са изненадващи. 

От години се говори как между различните поколения ще се появи пропаст не само заради различните ценности и идеали, а и заради различните начини на информиране. Младото поколение ще упреква по-възрастните хора за това, че са затворени само в своя си свят и чакат на готово да получат смляната и обработена информация във вечерните новини. По-възрастните хора пък ще упрекват младото поколение за тяхната арогантност и цинизъм, като ги обвиняват, че са загубени идеалисти, които само вдигат шум, без да променят нещо. За съжаление, пропастта между тези поколения ще расте все повече, пропорционално на пропастта между традиционните медии и новите интернет медии. Факт е обаче, че новото медийно поколение вече започна да надига глава. Ако доскоро то се криеше под маската на анонимността в интернет, днес то  е готово да застане с истинското си лице срещу света и да разбие веригите, с които ни оковават традиционните медии. Доказателство за това са последните големи протести в София. 

Някой спомня ли си как се организира протестът срещу АСТА? След като традиционните медии и в частност телевизиите, с половин уста споменаха за новия проектозакон, активните интернет потребители се разровиха във виртуалното пространство, алармираха обществото чрез постинги във „Фейсбук” и накрая се организираха и  излязоха да протестират. Бурната реакция на хилядите протестиращи донякъде успя да стресне правителството и приемането на съмнителния проектозакон беше отменено. Горе-долу по същия начин се стекоха обстоятелствата и при протестите на „Орлов мост”. Новото медийно поколение отново успя да събере сили и да надигне глава срещу масовата неправда. Този път обаче, докато протестираха срещу закона за горите, младите индивидуалисти излъчиха още едно съобщение. А то е: „Ние сме млади, ние сме гневни. Ние не мислим чрез телевизора и затова няма да допуснем да бъдем лесно манипулирани.  Интернет е нашето основно оръжие срещу „двуличните” медии. Ние сме готови да претърсим цялото виртуално пространство, докато не открием адекватна информация, която да отговаря на истината”. Факт е, че в днешно време, за добро или  лошо, младите хора все повече се отдръпват от традиционните медии.

Според тях днешните традиционни медии не влизат в ролята на „четвърта власт”, която да защитава интересите на обществото, а са се превърнали в услужлива прислуга на властта. Или иначе казано, правителството и властимащите определят какво, кога и как да бъде излъчено. Затова младите хора се опитват да намерят своето спасение в интернет. Там потокът от информация е безкраен, но сред огромните вълни от манипулация, тук-там се прокрадва истината. Все по-явната липса на доверие на новото поколение в традиционните медии означава, че много скоро ще се стигне до война между двата екрана. Телевизията срещу интернет. Големият екран на плазмата срещу малкия екран на компютъра. Кой обаче ще надделее? Само времето ще покаже. Истината е, че телевизията все още притежава сериозна аудитория в лицето на хората на средна възраст и пенсионерите. Макар и недоволни от излъчената информация, тази група не може да промени своите нрави и разбирания, а употребата на интернет е немислима за тях. Да, но младото поколение расте и стремглаво продължава да налага своите идеи и начини на мислене. Може би в даден момент интернет ще успее да погълне „манипулативните” телевизии.

Дано обаче тогава да има по-достоверна и адекватна информация. Дано поне виртуалното пространство остане чисто от манипулация и задкулистни игри. Дано новото медийно поколение успее да спаси и предпази своята територия.  Като цяло интернет вече се оформи като мястото на индивидуалистите, събирателният пункт на хората, които се опитват и искат да променят нещо. Необятното виртуално пространство през годините все по-често започна да се превръща в трибуна на хората, които искат да избягат от масовото промиване на мозъци и се опитват да наложат нов, по-свободен модел. До колко обаче новото медийно поколение ще успее да запази сили и да се пребори със закостенелите разбирания? Това тепърва предстои да видим.

Жана Попова
Жана Попова Колумнист
Новините днес