Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затоплянето е заподозряно в ускоряването на най-голямото течение на планетата

30 ноември 2021, 15:35 часа • 3682 прочитания

Климатолозите са открили, че глобалното затопляне е ускорило течението на западните ветрове, известно още като Антарктическото циркумполярно течение. Поради това течението ще доставя топлина на Южния полюс по-бързо, твърдят учени. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature Climate Change.

"В резултат на това температурите в субтропичните дълбоки райони на океана могат да се повишат значително", казва Ши Дзяжуй от Калифорнийския университет в Сан Диего, един от авторите на изследването.

Климатолозите смятат, че съдбата на ледената покривка на Антарктида през следващите години ще зависи до голяма степен от това как се променя естеството на движението на западните ветрове и свързаното с тях Антарктическо циркумполярно течение. То мие бреговете на Антарктида и не позволява на топлите води на Атлантическия океан да затоплят нейните ледени запаси.

Ши Дзяжуй и колегите ѝ са установили, че поради глобалното затопляне това течение се движи по съвсем различен начин. Климатолозите са стигнали до това заключение след анализ на данни, събрани от три хиляди повърхностни и подводни шамандури и автономни проследяващи станции, разпръснати из океана като част от научната програма Argo.

Температурни колебания през годината в Световния океан. Снимка: Kils / Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Учените са обединили тази информация със сателитни данни за нивото на повърхността на различни части на Световния океан. Това е позволило на климатолозите да преценят как скоростта на Антарктическото циркумполярно течение и обемът на пренасяната от него вода са се променили през последните три десетилетия, пояснява ТАСС.

Оказало се, че това течение се е ускорило значително. Според оценките на климатолозите скоростта на движение и обемът на пренасяната от него вода са се увеличили с 2-3% между началото на 90-те години и сегашното време. Ускоряването на Антарктическото циркумполярно течение, както отбелязват учените, е свързано не само с интензивността на западните ветрове, но и с промените в естеството на движението на дълбочинната част на този воден поток.

Тези промени според климатолозите се дължат на факта, че водите на Южния океан непрекъснато поглъщат големи количества топлина, в резултат на което се увеличава разликата в температурите между най-студените и най-топлите слоеве на океана. Това ускорява движението на водата и променя характера на обмена на енергия и вещества между Южния океан и съседните райони от земната хидросфера.

Всичко това, според учените, допълнително ускорява събирането на топлина в дълбоките части на Антарктическото циркумполярно течение и засилва затоплянето на водите в северната част на Южния океан. В бъдеще това може да се отрази негативно на състоянието на ледената покривка на Антарктида, обобщават Ши Дзяжуй и колегите ѝ.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес