Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загубите от природни бедствия възлизат на 72 млрд. долара

02 август 2022, 12:17 часа • 1667 прочитания

Общите икономически загуби, причинени от природни бедствия, се оценяват на 72 млрд. долара през първата половина на 2022 г., съобщи швейцарският презастрахователен гигант Swiss Re.

"Ефектите от изменението на климата са очевидни във все по-екстремните метеорологични явления, като например безпрецедентните наводнения в Австралия и Южна Африка", заяви Мартин Бертог, ръководител на отдела за рисковете от катастрофи в Swiss Re, предаде БГНЕС.

Базираната в Цюрих група, която действа като застраховател за застрахователите, заяви, че загубите са подхранвани и от зимните бури в Европа, както и от силните гръмотевични бури в САЩ и Европа.

"Това потвърждава тенденцията, която наблюдаваме през последните пет години, а именно, че вторичните рискове са причина за застрахователните загуби във всяко кътче на света", каза Бертог.

"За разлика от ураганите или земетресенията, тези опасности са повсеместно разпространени и се изострят от бързата урбанизация в особено уязвими райони", каза той.

"Като се има предвид мащабът на опустошенията в целия свят, вторичните опасности изискват същата дисциплинирана оценка на риска, както и основните опасности като ураганите."

През първата половина на 2021 г. природните бедствия са причинили загуби в размер на 91 млрд. долара.

Какво е значението на промените в нивото на световния океан

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес