Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учен обясни защо белуги засядат в плитчините

20 октомври 2020, 10:10 часа • 9671 прочитания

Причината за няколко случая на засядане на морски бозайници в плитчините в Далечния изток са силни приливи и отливи, това е естествен феномен, но човек трябва да помага на животните в такива ситуации, каза Дмитрий Лисицин, ръководител на обществена организация "Ековахта Сахалин", пред РИА Новости.

През изминалата седмица бяха регистрирани три случая наведнъж в Далечния изток, когато морските животни засядат в плитчините. В района на Тугуро-Чумикански на Хабаровска територия, на брега на Охотско море, два възрастни кита белуга и малко са били на пясъчен бряг по време на отлив. По-късно възрастен кит белуга и малко бяха заседнали на същото място. И в двата случая служителят на МЧС Алексей Парамонов помага на животните да изчакат прилива като завива малките, за да не измръзнат, мокри очите на животните с вода и гони птиците. С прилива белугите се завръщат в морето. В понеделник бе съобщено, че жителите на Колима, използвайки въжета и колело, са помогнали на шестметрова косатка, която е била изхвърлен на брега от вълна, да се върне в морето.

„Това се дължи на много силни приливи и отливи. Това е основната причина. естествено за дивата природа ", каза Лисицин, цитиран от БГНЕС.

Според него през цялата година се случват ситуации, когато морските животни засядат в плитки води. „Имаше новолуние, сега расте нов месец и през тези периоди приливите и отливите са максимални“, твърди експерта.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес