Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три от четири болести по хората са с животински произход

22 април 2020, 16:16 часа • 2519 прочитания

75% от болестите по хората са със зоонозен произход – т.е., превърнали са се в болести по хората, след като са били само болести по животните, а 60% от новите болести (нова е такава, която се наблюдава за пръв път или се разпространява епидемично за пръв път) при хората идват от такива по животните, чрез предаване и мутация на патогени. Това твърди WWF, с представянето на доклад по случай Дена на Земята.

Според WWF, Световната банка изчислява, че икономическата тежест на едва шест зоонозни заболявания възлиза на 80 млрд. долара за 12 години. А СЗО води регистър над 200 случая на прескочили от животни към хора вируси, включително ХИВ, ебола, жълта треска, треска денге, Тежкия респираторен синдром (ТОРС/SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS).

"Незаконната търговия на диви животни е не само основна причина за загуба на биоразнообразие, но и опасен механизъм за разпространение на патогени. В обект на преследване се превръщат много редки видове, в които живеят неизследвани микроорганизми. Освен това при транспортирането и обработката на месото не винаги се спазват стандартите за безопасност на храните, което представлява допълнителен риск за човешкото здраве", коментира ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Специално що се отнася до COVID-19 и коронавирусът SARS-CoV-2, който предизвиква тази болест, WWF цитира проучване на екип от Биомедицинския университет в Рим, според което вирусът може да е тръгнал от пазари в Китай, където се продават прилепи. Всеизвестен факт е, че вирусът прилича много на циркулиращи коронавируси в популации на определени видове прилепи в Китай. Освен това има прилики и с коронавируси, циркулиращи при панголините, чието месо в Азия и Африка се счита за деликатес.

В доклада изрично предупреждение, че заради развитието на устойчиви на антибиотици бактерии някои болести и вируси, които преди не са били заплаха, сега отново почват да стават такава.

Още: "Коронавирусът се е появил през септември 2019 г.?"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес