Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартира обществена поръчка за мащабно проучване за вредители

03 ноември 2023, 12:11 часа • 840 прочитания

Над половин милион лева влага Изпълнителната агенция "Околна среда" (ИАОС) в проучване за разпространението на инвазивни чужди видове в България. Днес тя обяви обществена поръчка, чрез която да избере изпълнител на мащабното проучване.

Той ще получи задача да събере достатъчно данни и информация, необходими за управление на популациите на инвазивните чужди видове, за намаляване или премахване на негативното им въздействие върху биологичното разнообразие, свързаните екосистемни услуги, в това число и върху човешкото здраве и икономиката. Трябва да изработи методики за мониторинг на инвазивните чужди видове, за оценка на тяхното въздействие, анализ на наличната информация за разпространението им в България. Също така да разработи правила за верификация на първичните данни, да проведе теренни проучвания и да анализира събраните първични данни.

Защо?

Припомняме, че още през 2021 г. от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян алармираха за опасен девесил, плъзнал из цяла България.

Инвазивните чужди видове са пренесени извън техните естествени територии на разпространение в резултат от дейността на човека, размножават се самостоятелно и  застрашават местното биологично разнообразие. В някои случаи представляват опасност за здравето на хората. Унищожават полезни местни видове и ценни местообитания. Притежават потенциал да причинят дори катастрофален ефект върху земеделието и икономиката.

Едни от най-опасните видове, с най-голямо находище в България от Гигантски и Сосновски хераклеум (девесил), се намира на територията на ДГС "Борино", а по течението на реките "плъзва" и се разпространява към околните стопанства. Още: Ботаникът Михаела Йорданова: Загубите от инвазивни видове се изчисляват в трилион долара

По думите на ботаника Михаела Йорданова, въпреки свършената огромна по обем дейност за информиране на обществеността досега, темата все още остава встрани от гражданите, особено от земеделците, фермерите и малките стопани на горски, земеделски и вилни имоти.

"Може би хората не осъзнават, че тези видове не са само научен проблем, а са бъдещ проблем на всеки един стопанин, защото те не се интересуват от имотни граници. Независимо откъде са тръгнали, се разпространяват, навлизайки в съседни територии и грижа на всеки стопанин е да реагира в границите на имота си. Ситуацията край с. Борино, например, се задълбочава всяка изминала година", коментира експертът.

Йорданова обясни, че инвазивните чужди видове са се появили в България основно с човешки дейности като транспорт, движение на селскостопански стоки и суровини, корабоплаване, глобална търговия с дървен материал и градински растения, туризъм. Също така с отглеждането на екзотични домашни любимци, като червенобузата костенурка, засаждане на декоративни градински, лечебни и селскостопански растения, като кактуси от род Опунция например и медоносните Асклепиас, Салкъм.

Използваните като противоерозионни дървета и храсти като Салкъм, Черна акация, Ясенолистен клен днес за повечето хора са част от естествената ни флора, но те са завзели територии от местните видове.

Още: Ботаникът Михаела Йорданова: Загубите от инвазивни видове се изчисляват в трилион долара

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес