Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сценарият за глобална климатична катастрофа става по-зловещ

25 ноември 2021, 17:40 часа • 3117 прочитания

Повишението на температурите на водите в Северния ледовит океан е започнало няколко десетилетия по-рано, отколкото се смяташе. До този извод са стигнали учените от Кеймбриджкия университет. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science Advances.

"Когато разглеждахме цялата 800-годишна скала на времето, показателите за температурите и солеността изглеждаха сравнително постоянни. Но внезапно в началото на ХХ век се случва забележим скок в данните – това действително прави впечатление“, казва д-р Тези Томазо от Института за полярни науки към Националния изследователски съвет в Болоня.

Екипът експерти е реконструирал историята на затопляне на океана в района на пролива Фрам между остров Гренландия и архипелага Шпицберген. Причината за нагряването и измененията на състава според специалистите е станал Атлантическият океан, чиито води се вливат в Северния ледовит океан. Поради това от 1990 година температурата се е увеличила с около два градуса по Целзий, морският лед е отстъпил, а солеността се е повишила.

В статията се подчертава, че водите на Северния ледовит океан се затоплят по-бързо от всички. Със затоплянето ледът в полярния регион се топи, което на свой ред влияе на Световния океан.

В резултат на бъдещо повишение на температурите в Арктика постепенно ще изчезва вечният мраз, в който е натрупано огромно количество метан. Това е по-вреден парников газ от въглеродния диоксид, предупреждават учените. Те планират да продължат да изучават климатичните модели за по-дълбоко разбиране на процеса на „атлантизация“ на Северния ледовит океан.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес