Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха тайната на метановото плато

12 март 2016, 09:20 часа • 5964 прочитания

Климатолози обясниха причината за появата на хоризонтален участък на графиката на концентрацията на метан в атмосферата на Земята от края на XX и началото на XXI век.

По такъв начин учените са разрешили загадката на метановото плато. Изследването на авторите е публикувано в сп. Science, съобщават Science News и Lenta.ru.

Концентрацията на метан в атмосферата на Земята расте от началото на индустриалната епоха (около средата на XIX век). Но в периода между 1999 и 2006 година тази тенденция не е наблюдавана, тъй като съдържанието на този газ във въздушната обвивка на планетата почти не се е променяло. Сега учените са намерили обяснение на това.

Според тях платото е възникнало поради снижение на обемите промишлено производство и свързаното с това изхвърляне на въглеводороди в атмосферата на Земята. Следващият ръст на концентрацията на метан се обяснява с биологични причини от учените, по-конкретно селскостопанска дейност.

Учените стигнали до своите изводи след реконструкция на глобалната история на метановите източници на планетата за последните 35 години и анализа на данните, получени при изследване на ледени ядра и въздух, както и информация от глобалните системи за мониторинг.

Метанът се явява един от парниковите газове в атмосферата на Земята. Повишението на неговата концентрация във въздушната обвивка на планетата влияе върху производството на озон и кръговрата на водата. От началото на индустриалната епоха съдържанието на метан в атмосферата е нараснало повече от три пъти.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес