Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха тайната на Бермудския тригълник

24 октомври 2016, 16:03 часа • 19330 прочитания

Американски учени обясниха тайната на Бермудския триъгълник с въздушна аномалия, чийто механизъм на възникване все още не е до край изяснен.

Бермудският триъгълник е област над Атлантическия океан, простираща се на около 500 хил. кв. км, разположена между Флорида, Бермудските острови и Пеурто Рико. Регионът има печална слава, тъй като именно там най-често се случват необясними катастрофи, както с кораби, така и със самолети.

Според метеоролога Стив Милър от университета в щата Колорадо въздушни аномалии правят участъка смъртоносен. Над мястото са забелязани шестоъгълни облаци.

Тези образувания са добре видими на спътникови снимки, но засега учените не могат да разяснят каква точно е тяхната природа. По предварителни предположение необикновените облаци може да се образуват под въздействието на микропориви на въздуха. Характерът на тяхното въздействие е сравнимо с удар от бомба.

Заради аномалните облаци се образуват мощни низходящи пориви на вятъра. Те удрят по повърхността на океана и предизвикват вълна с височина до 40 м, която е способна да потопи всяко плавателно средство.

Освен това тези облаци могат да създадат мощна турбулентност, която да свали самолет, съобщи Радио Business FM.

През 2012 г. австралийски учени излязоха с предположението, че причината за аварийността в Бермудския триъгълник е природният газ – метан. Океанографите изследвали някои опасни области на морското дъно и открили места на изригвания, станали през древността с голямо натрупвате на хидрати на метана.

Според предположенията на учените, освобождавайки от естествените пукнатини на океанското дъно метанът се превръща в огромни газови балони, които херметически се разширяват и се издигат на повърхността на водата, където се взривяват. По-нататък газът започва да се издига във въздуха.

Компютърен модел, създаден специално, за да се провери дадената теория, показал, че всеки кораб, който попадне в този мегабалон от метан, веднага губи способността да плава и потъва на дъното на океана.Тези гигантски газови мехури също така са способни да потопят и намиращ се във въздуха самолет.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес