Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите жертви на глобалното затопляне са факт

15 юни 2016, 18:25 часа • 3523 прочитания

Поради климатични промени са измрели бозайниците Melomys rubicola – единствените, които обитават територията на Големия бариерен риф и първите жертви на глобалното затопляне сред този клас животни, пише The Guardian.

Гризачите се срещат само в Австралия, в пролива Торес, на неголемия коралов риф Бламбъл Кей (340 на 150 метра).

Европейците са разбрали за съществуването на този вид бозайници през 1845 г. и моряците ги отстрелвали в големи количества. През 1978 г. на острова са били останали няколкостотин представители на този вид. За последен път Melomys rubicola е виждан през 2009 година.

През 2014 г. австралийските учени са поставили 150 капана на острова и са провели подробен оглед на цялата му територия. Но зоолозите не успели да открият нито едно зверче.

Според изследователите главната причина за измирането на бозайниците е станало повишението на морското равнище – островът няколко пъти е наводняван, поради което животните са измирали, а средата им на живот се е разрушавала.

Общо за десет години (от 2004 година) гризачите са загубили 97% от своя ареал – площта на растителната покривка се е съкратила от 2,2 хектара до 0,065 хектара.

Средно по планетата морското равнище се е повишило с 20 сантиметра (от 1901 до 2010 г.), но в пролива Торес от средата на 90-те години този процес протича два пъти по-интензивно. "Даденият случай е първото документирано измиране на бозайници поради антропогенни климатични промени", отбелязват учените.

Единственият шанс за "възкресяване" на вида може да станат експедиции на остров Нова Гвинея. Учените допускат, че предците на гризачите Melomys rubicola са попаднали на рифовия остров именно оттам, като преплували на естествени салове.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес