Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеперудите в САЩ са застрашени

10 юли 2019, 08:15 часа • 32046 прочитания

Числеността на пеперудите в Съединените щати спада значително, съобщава РИА Новости. За последните 20 години, броят на летящите насекоми е намалял с приблизително една трета, предаде БГНЕС.

Еколози пишат в научния портал PLOS One: "Популациите на пеперуди в момента се изследват предимно в Европа. Нашите наблюдения в щата Охайо, като цяло показват същите тенденции, които са установени в Испания, Великобритания и Холандия. Както скоростта, с която изчезват пеперудите, така и кои видове са засегнати от този процес, се оказаха почти еднакви."

Глобалното затопляне, нови вирусни инфекции, паразити, както и употребата на хербициди и пестициди, променят поведението на насекомите и допринасят за масовото им измиране.

Спадът в броя на пеперудите съвпада в значителния спад в броя на дивите и домашните пчели.

"Намаляването на броя на най-разпространените видове пеперуди силно ни безпокои. Това говори за наличието на всеобщи екологични причини за изчезването на пеперуди, които би трябвало да са добре адаптирани да живеят в близост до човека. Важно е да се разбере, че насекомите опрашват растенията, като същевременно служат като главен източник на храна за птиците. Измирането им ще се отрази значително на екосистемите", заключават учените.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес