Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парниковите газове са достигнали нови рекордни стойности през 2023 г.

28 октомври 2024, 13:37 часа • 287 прочитания

Концентрациите на парникови газове в атмосферата са достигнали нови рекордни стойности през 2023 г. Това ще доведе до бъдещо повишаване на температурата за години напред, предупреди ООН.

Повишение

Според Агенцията за времето и климата на ООН нивата на трите основни парникови газове – затоплящите климата въглероден диоксид, метан и азотен оксид – са се повишили отново през миналата година, предаде АФП.

Още: "Светът е твоята стая". Иво и зеленият маршрут на Пловдив

10% за две десетилетия

Световната метеорологическа организация (СМО) твърди, че въглеродният диоксид се натрупва в атмосферата по-бързо от всякога. Повишението е от над 10% за две десетилетия.

Годишният бюлетин за парниковите газове на СМО идва преди срещата на върха на ООН за климата COP29 в Баку, която ще се състои между 11 и 22 ноември.

Още един рекорд

Още: Анализ: Богатите са по-склонни да се откажат от автомобилите

„Още една година. Още един рекорд. Това трябва да задейства алармените камбани сред вземащите решения. Очевидно сме извън пътя за постигане на целта на Парижкото споразумение“, заяви ръководителят на СМО Селесте Сауло, предаде БГНЕС.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., страните се споразумяха да ограничат глобалното затопляне „значително под“ 2 °C над средните нива, измерени между 1850 и 1990 г. – ако е възможно под 1,5 °C.

Глобалните температури

Докато емисиите продължават, парниковите газове ще се натрупват в атмосферата и ще повишават глобалните температури, заявиха от СМО.

Още: Повече от 92% от жителите на Турция дишат замърсен въздух

Миналата година глобалните температури на земята и в морето са „най-високите в регистрите, датиращи от 1850 г.“, се казва в доклада.

Като се има предвид колко дълго се задържа CO2 в атмосферата, сегашните температурни нива ще се запазят в продължение на десетилетия, дори и ако емисиите бързо намалеят до нула.

Туризмът в Албания е заплаха за речните води

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес