Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама с последни стъпки за по-чист свят

21 декември 2016, 11:54 часа • 2378 прочитания

Все още действащият американски президент Барак Обама забрани за постоянно добива на газ и нефт в арктическите териториални притежания на страната.

Обама нареди в щата Аляска да бъде замразен всякакъв вид добив на невъзобновяеми източници на енергия. Джъстин Трюдо и правителството на Канада също се включи в инициативата на САЩ. Канадските власти забраниха добива на нефт и газ в своите арктически земи за срок от 5 години. След изтичането на този период, правителството на северната страна отново ще трябва да гласува за забраната.

Американският закон обаче е по-различен. Според анализаторите в САЩ, Обама е наложил перманентната забрана за добив, заради скорошното назначение на Доналд Тръмп като президент на страната.

Най-вероятно Доналд Тръмп и неговата администрация ще желаят да преразгледат този закон, но той няма как да бъде изменен, съобщава BBC.

Белия дом заяви, че решението ще направи екосистемата около арктическия кръг по-силна и устойчива. Обама сподели, че нефтените разливи са голям проблем в района, а новите закони ще забранят наличието на танкери в северната полярна шапка на САЩ и Канада.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес