Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нулеви шансове за възстановяване на избелените корали в Бариерния риф

10 април 2017, 19:10 часа • 3493 прочитания

Има „нулеви шансове“ за възстановяване на избелените през последните две години корали в Големия бариерен риф, предупреждават учени, потвърждавайки, че високите морски температури продължават да нанасят вреди на региона.

Изследователи съобщиха миналия месец, че са установили ново масово избледняване на коралите и през тази година, след като миналата то нанесе тежки поражения на северните части на дългата 2300 км природна забележителност, предаде БГНЕС.

„Избелелите корали не е задължително да са мъртви корали, но в основния централен регион очакваме големи загуби, каза Джеймс Кери, морски биолог в университета „Джеймс Кук“, който води новото проучване на бариерния риф. „Необходимо е най-малко десетилетие за пълно възстановяване на дори и най-бързо растящите корали, така че случаи на масово избелване в разстояние от 12 месеца предоставят нулеви шансове за възстановяване на рифове, които са били увредени през 2016 г.“, заяви още той.

Това е четвъртият път, в който избеляването – при което заради неблагоприятните климатични условия коралите изхвърлят от тъканите си водораслите, които им осигуряват хранителни вещества, засяга рифа от 1998 г. насам.

Според Тери Хюс, ръководител на центъра за проучвания на Големия бариерен риф към университета, в момента само южните части на рифа са невредими. „Избелването е причинено от рекордни температури, предизвикани от глобалното затопляне“, заяви той.

Освен високите температури рифът беше увреден и от циклона от четвърта степен „Деби“, който миналият месец премина през региона. „Очевидно рифът се бори с множество удари. Без съмнение най-непосредственият от тях е глобалното затопляне“, допълни Хюс, според когото покачването на температурите означава и повече избеляване.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес