Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

16 април 2024, 16:48 часа • 2494 прочитания

Борбата срещу изменението на климата набира скорост в Унгария. Най-голямата геотермална система в ЕС захранва жилищни и търговски сгради в Сегед, град на 160 км от Будапеща, пише Euronews.

Геотермалната енергия се използва от векове, но този възобновяем енергиен ресурс отново привлича вниманието като устойчиво решение за приложения за производство на електроенергия, отопление и охлаждане.

Сегед стартира проекта, след като местният доставчик на централно отопление допуска, че геотермалната енергия може да замени старата газова система на града, датираща от началото на 80-те години на миналия век.

„Идеята е да се намали потреблението на газ с около 50%“, посочва Тамаш Медгиеш, главен оперативен мениджър в топлофикационната компания на Сегед.

ОЩЕ: Унгария разработва геотермални извори като алтернатива на руския газ

Мегиеш съпровожда екипа на Euronews на обиколка в съоръжението. Със своята мрежа от 27 кладенци, 16 топлоцентрали и 250 км разпределителни тръби, новата система използва топлинна енергия под земята и я преобразува в топъл въздух.

„Въздухът в Сегед е доста лош през зимата. Най-големият замърсител с CO₂ в града е топлофикационната система. Операторът ѝ работи с природен газ от 40 години. През последните 2 или 3 години сменихме тази газова система система с геотермална“, добавя Медгиеш.

Какво е геотермална енергия и как се използва?

Снимка: iStock

Геотермалната енергия се генерира от топлината в ядрото на Земята и се съхранява в мантията на Земята. Температурната разлика между ядрото и повърхността на Земята задвижва непрекъснат поток от топлинна енергия от центъра към земната кора.

Земната кора съдържа твърди скали, минерали и вода, нагрята до приблизително 370°C. За да се възползват от горещата геотермална вода, инженерите трябва да пробиват дупки, понякога дълбоки няколко километра.

ОЩЕ: Учени ще пробиват гигантска дупка за получаване на енергия от Земята (ВИДЕО)

„Геотермалната вода е специален вид вода, която се нагрява от вътрепността на Земята. Така че тя абсорбира топлината на геоложката зона. И когато я извадим от първоначалната зона, можем да използваме тази вода за няколко цели“, обясни Тамаш Езиас , ръководител проекти в MedWater Ltd.

Геотермалната вода също играе важна роля в селското стопанство и дори се използва от местните власти за топене на сняг и лед по главните пътища през зимните месеци. Постоянната ѝ температура също я прави идеална за поддържане на оптимални условия в оранжерии.

Какво казват потребителите?

Снимка: iStock

Ако планът за намаляване наполовина на потреблението на газ проработи, топлофикационната компания на Сегед очаква емисиите да намалеят с 30 000 тона годишно.

Домът на местната жителка Габриела Маарне вече се захранва с геотермална енергия, тя споделя пред Euronews, че не е имало никакви смущения по време на превключването: „Нито апартаментът, нито кооперацията изискват реконструкция. Представителят на кооперацията посочи, че ще се извърши сондиране, но никога не сме забелязали никакви признаци за това“, каза тя.

Експертите казват, че „моделът на Сегед“ може да бъде приложен и в други градове, приблизително 25% от населението на ЕС живее в райони с достатъчно геотермални ресурси.

В крайна сметка този възобновяем ресурс е доказал своята гъвкавост и потенциал за задоволяване на енергийните нужди на Унгария, като същевременно помага на ЕС да диверсифицира енергийните си източници и да намали зависимостта си от вноса на руски газ.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес