Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато два милиона години не спря да вали

26 октомври 2024, 08:00 часа • 2522 прочитания

Сигурно помните дни, в които сте имали чувството, че просто не спира да вали? Е, нито те, нито дори Библейският потоп, за който Ной подготвил своя ковчег, не могат да се сравнят с период, известен като Карнийското плувиално събитие.

Карнийското плувиално събитие е настъпило преди около 232 милиона години и бележи драматичен обрат в историята на климата на Земята. При изключителна промяна планетата преминала от сухи условия към продължителна фаза на интензивни валежи, продължила между един и два милиона години.

Свят, доминиран от дъжд

Това значимо събитие първоначално е идентифицирано чрез изследване на особени седиментни слоеве в древни скали през края на ХХ век. Свидетелствата, открити на различни места от Източните Алпи до Великобритания, сочат към свят, който е доминиран от влажни условия, фундаментално променящи хода на живота на Земята.

Барселона и Майорка може да се "превърнат в пустиня" до 2050 година

Необичайни седиментни слоеве

Историята започва да се разгръща през 70-те и 80-те години на миналия век, когато геолозите се натъкват на необичайни седиментни слоеве в древни скали. В Източните Алпи изследователите откриват доказателства за силицикластична седиментация – депозит, обикновено свързан с вода – в карбонатни скали.

По подобен начин във Великобритания геологът и криминалист Алистър Ръфел изследва слой сива скала, отложен в характерния за региона червен камък.

Зората на динозаврите

Изследванията показват внезапно и продължително увеличаване на валежите, което съвпада с началото на епохата на динозаврите. Тази корелация намеква за възможността влажните условия да са били катализатор за еволюционния успех на динозаврите и друга земна фауна, отбелязвайки ключов момент в биологичната история на Земята.

Карнийското плувиално събитие

Карнийското плувиално събитие, известно още като Карнийска криза, е оставило своя отпечатък в геоложките записи по целия свят, което предполага широко разпространено въздействие върху околната среда.

Основният двигател зад тази необикновена промяна в климата, изглежда, е масивно вулканично изригване в Голямата вулканична провинция Врангелия, простираща се от южната част на централна Аляска през бреговете на Британска Колумбия.

Якопо Дал Корсо, изследовател, участващ в изучаването на събитието, подчертава колосалното въздействие на изригването върху атмосферата, когато изпускането на парникови газове като въглероден диоксид предизвиква скокове в глобалното затопляне.

Този период на повишена вулканична активност съвпада с времето на суперконтинента Пангея, който доминира в ландшафта на Земята.

Преди 5,5 млн. години Средиземно море е пресъхнало: отрезвяващи уроци за човечеството днес

Мусонните условия

Географската конфигурация на Пангея вече е благоприятна за мусонни условия, където влажният въздух от океаните ще бъде изтеглен навътре, охлаждайки се и падайки като силен дъжд.

Професор Пол Уигнал от университета в Лийдс казва пред New Scientist, че моретата през това време са били изключително топли, сравнявайки ги с температурата на „гореща супа“. Тази топлина в океана би изострила условията за по-чести и интензивни мусони, водещи до безпрецедентни валежи над сушата.

Драстични промени в климата

Карнийското плувиално събитие е имало пагубни ефекти върху живота на Земята. Изследване, публикувано в Journal of the Geological Society, рисува мрачна картина на екологичните предизвикателства през това време.

Вулканичните изригвания, които започват през този период, са отговорни за генерирането на киселинен дъжд и отделянето на допълнителни парникови газове, което води до бърза промяна на климата.

Това „шоково затопляне“ има катастрофални ефекти, включително унищожаване на растителността и почвите, както и причиняване на аноксия и подкисляване на океана. Такива тежки условия водят до масово измиране, променяйки екологичния пейзаж.

В крайна сметка драстичните промени в климата от Карнийското плувиално събитие проправят пътя за поява и разнообразяване на нови форми на живот, подготвяйки сцената за господството на динозаврите и друга съвременна земна фауна.

Какво са съставните събития в климата и защо въздействието им е по-силно?

Това събитие подчертава сложната връзка между катастрофалните промени в околната среда и еволюционните процеси, като предлага ценна представа за устойчивостта и адаптивността на живота на Земята, пише Earth.com.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес