Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катастрофа: Виетнам се бори с тежки наводнения след тайфуна Яги (ВИДЕО)

09 септември 2024, 12:21 часа • 805 прочитания

Виетнам се бори с тежки наводнения след тайфуна Яги. Бизнес лидерите заявиха, че бурята е била „катастрофа“ за жизненоважния производствен сектор на страната, предаде АФП.

Тайфунът Яги

Яги, най-силният тайфун, ударил Северен Виетнам от 30 години насам според метеоролози, събори мостове, свали покриви и повреди фабрики, след като връхлетя страната на 7 септември с ветрове със скорост 149 км/ч.

Още: Фатални последици: Шуменското езеро изчезва (СНИМКИ)

Прекъсвания на електрозахранването и наводнения причиниха сериозни смущения в работата на фабрики в Северен Виетнам, който в основен производствен център за марки като Samsung и Foxconn.

Жертви

Бурята уби 21 души в страната, а 247 души са били ранени. Най-малко 24 души загинаха при преминаването на Яги през Южен Китай и Филипините, преди да удари Виетнам.

Още: Потънало село "възкръсна" заради сушата в Гърция (СНИМКА)

Щети

Около 1,5 млн. души останаха без електричество във Виетнам, а в северната провинция Фу Тхо се срути голям мост над пълноводната и бързо движеща се Червена река.

Снимки в държавната медия показват как половината от 375-метрови мост Фонг Чау е бил разрушен.

В неизвестност

Още: Япония преживя най-горещото си лято

Заместник министър-председател Хо Дък Фок каза, че 13 души са в неизвестност. Той заяви, че 10 коли и камиони, заедно с 2 мотоциклета, са били на моста, когато той се е срутил.

В съседната провинция Йен Бай 2400 домакинства бяха принудени да се преместят на по-високо място, тъй като нивото на водата се покачи до опасни нива.

В части на град Йен Бай наводненията достигнаха височина от 1 метър.

Органите за борба с бедствията съобщиха, че 130 населени места в 17 града и провинции в северната част на Виетнам са изложени на висок риск от наводнения и свлачища. 

Още: Дъждовете унищожиха реколтата на френските зърнопроизводители

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес