Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животът на пеперудите в Гърция става все по-труден заради климата

24 октомври 2024, 09:48 часа • 526 прочитания

По-високите температури правят живота по-труден за пеперудите в Гърция, където живеят около 237 вида, пише гръцкото издание Kathimerini, позовавайки се на информация на Reuters.

Как им влияят климатичните промени?

Храната е по-оскъдна, периодите на цъфтеж са по-кратки и експертите вече подозират, че пеперудите може да намаляват. Проблемът е отразен в световен мащаб, включително в Мексико и Великобритания, където броят на някои видове е намалял рязко.

„Промените в климата оказват влияние върху пеперудите, които разчитат на температурата, за да извършват основни дейности като чифтосване, размножаване, растеж и хранене“, каза агрономът Константинос Анагностелис. ОЩЕ: Пеперудите в САЩ са застрашени

Анагностелис е част от екип в изследователски проект, наречен MEIOSIS на гръцкия университет в Янина. В рамките на проекта се измерва телесното тегло на повече от 50 000 екземпляра пеперуди за един век, за да се моделира намаляващият размер на тялото им в отговор на изменението на климата.

Топлината принуждава пеперудите да летят до по-хладни места, където има по-малко храна. Влошаващите се горски пожари в Гърция също намаляват достъпа до храна поради загубата на пасища, каза Анагностелис.  „Ако тези растения бъдат изгорени, съществува риск от директна смъртност за ларвите и може да нямаме възрастни пеперуди, които да се възпроизвеждат, което ги принуждава да мигрират към други райони", каза той.

Някои пеперуди имат късмет

Гръцкото издание обаче разказва и за късметът на някои многоцветни пеперуди.

В контролирано заграждение в зоопарк извън Атина многоцветни пеперуди изсмукват сладък сок от портокалови резенчета, свободни от опасностите от променящия се климат навън, които застрашават населението в Гърция и по света. ОЩЕ: Великобритания не може да си преброи пеперудите, търси доброволци

 

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес