Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоактивисти загубиха съдебна битка срещу Shell за климата

24 юли 2023, 16:56 часа • 1102 прочитания

Благотворителната организация ClientEarth, занимаваща се с екологично право, загуби в опит за възобновяване на съдебно дело срещу Shell във връзка със стратегията за климата на компанията. Върховният съд в Лондон отхвърли иска за завеждане на дело, предаде "Гардиън".

В документа се обвиняваше ръководството на Shell в лошо управление на рисковете за климата. Групата активисти планира да обжалва.

През последните години корпорациите се сблъскват с нарастващ брой съдебни дела, свързани с климата. Те са подложени на натиск да увеличат усилията си за ограничаване на глобалното затопляне, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

През 2021 г. нидерландски съд нареди на Shell да намали емисиите си на парникови газове с 45% до края на десетилетието, след като фирмата беше съдена от екологични групи.

За какво екоактивистите съдят Shell?

Този път ClientEarth, която е дребен акционер в Shell, подаде през февруари иск във Върховния съд на Англия и Уелс срещу шефовете на Shell "за това, че не са успели да управляват съществените и предвидими рискове, които представляват за компанията климатичните промени". Но съдиите отхвърлят делото - веднъж през май, а сега след изслушване по-рано през юли.

ClientEarth заяви, че е разочарована. Говорител на Shell каза, че отхвърлянето е "правилният резултат - съдът потвърди решението си, че този иск е фундаментално погрешен".

Дружеството заяви, че "искът на ClientEarth напълно пренебрегва начина, по който директорите на един толкова голям и сложен бизнес като Shell трябва да балансират между редица конкурентни съображения".

На годишното събрание на акционерите през май ръководството на Shell получи подкрепата на мнозинството, въпреки че имаше смущения и изразени съмнения относно нейния климатичен преход. По-късно Shell обяви промяна в плановете си - вместо постепенно намаляване на добива на нефт, тя ще го задържи стабилен до 2030 г.

"Стратегията на Управителния съвет за управление на рисковете от енергийния преход и без това беше фундаментално погрешна", заяви старши юристът на ClientEarth Пол Бенсън. "Сега Бордът, изглежда, се отказва дори от привидните си намерения да предприеме смислени действия", добави той.

ClientEarth твърди, че погрешната стратегия на Shell за климата е в противоречие с Парижкото споразумение и застрашава бъдещия търговски успех на компанията, като по този начин представлява нарушение на правните ѝ задължения съгласно английското дружествено право.

"Отказът на Управителния съвет да предприеме решителни действия, за да подготви компанията за бързо настъпващия енергиен преход, излага на риск бъдещата търговска жизнеспособност на Shell", смята Бенсън.

Според ClientEarth това е първият случай, в който управителният съвет на компания е обект на съдебен иск за това, че не се е справил правилно с климатичния преход.

Нетната печалба на Shell за първото тримесечие на 2023 г. е нараснала с 22% - до 8,7 млрд. долара, но компанията посочва, че резултатите ѝ за второто тримесечие са били засегнати от спада в продажбите на газ.

ОЩЕ: Папата се разтревожи за климата след екстремните жеги

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес