Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доскорошният външен министър на Нидерландия стана еврокомисар по климата

05 октомври 2023, 16:48 часа • 972 прочитания

Бившият външен министър на Нидерландия Вопке Хукстра, който заемаше тази длъжност до септември 2023 г., стана еврокомисар по действията в областта на климата.

279 членове на ЕП гласуваха в подкрепа на назначаването на Вопке Хукстра за член на ЕК, 173 гласуваха против, а 33 се въздържаха.

Нова роля за Марош Шефчович

Днес, 5 октомври, Европарламентът одобри и новата роля на Марош Шефчович като изпълнителен заместник-председател на Европейския зелен пакт. Шефчович е зам.-председател на Европейската комисия.

Новите му отговорности бяха одобрени с 322 гласа „за“, 158 „против“ и 37 „въздържал се“. Вотът стана чрез тайно гласуване, обявиха от пресцентъра на ЕП.

Снимка: Getty Images

След изслушванията на Хустра (Нидерландия) на 2 октомври и на Шевчович (Словакия) на 3 октомври и след допълнителни писмени последващи въпроси и за двамата, Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) даде и двете положителни оценки, които впоследствие бяха потвърдени от Съвета на председателите на комисии на Парламента, от Председателския съвет и от пленарната зала днес.

Още: Съветът на ЕС официално назначи Илиана Иванова за еврокомисар

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес