Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад на ООН: Последните 8 години са били най-горещите в историята

07 ноември 2022, 08:10 часа • 1755 прочитания

Последните осем години са били най-горещите, откакто се правят измервания. Това се казва в доклад на ООН, в който се подчертава, че светът е в дълбока климатична криза.

Вече е "едва постижимо" договореното в Парижкото споразумение ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, се казва в доклада на Световната метеорологична организация.

Докладът също така предупреждава за широкообхватни въздействия на изменението на климата, сред които ускоряване на покачването на морското равнище, рекордни загуби на ледникова маса и рекордни горещи вълни.

Оценката на климатичната ситуация бе публикувана в деня на откриването на срещата на върха на ООН за климата в Египет. Делегатите вече одобриха обсъждане на въпроса за компенсации от богатите за бедните държави заради промените в климата.

А във видеобръщение генералният секретар на ООН предупреди, че "нашата планета е на път да достигне повратна точка, която ще направи климатичния хаос необратим".

Според изчисления на Световната метеорологична организация средната глобална температура се е увеличила с 1,15 C от прединдустриалните времена насам. Всяка година от 2016-а насам е била по-топла от предходната.

ОЩЕ: Гутериш предупреди, че планетата върви към "климатичен хаос"

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес