Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арктика в исторически рекорд до две седмици

22 август 2012, 07:26 часа • 19844 прочитания

Ледената покривка на северната полярна шапка на Земята се топи с изненадващи темпове и може да достигне най-ниското си равнище до няколко седмици, потвърдиха американски учени от Колорадския университет.

Още вчера излязоха данни, че ако топенето спре изведнъж днес, това ще бъде третото най-ниско равнище на леда регистрирано в историята на спътниковите наблюдения.

"Остават около две седмици през които ледът ще продължи да намалява и според мен вървим към нов рекорд през 2007 г.", сподели Марк Сиризи, директор на центъра за изследвания на ледовете в университета.

Топенето е толкова по-забележително, защото няма извънредни метеорологични събития от времето на предишния рекорд, обяснява ученият.

Топенето на ледената шапка е свързано със затоплянето на климата белязано от повишаване на температурите и затопляне на океаните, казва Сиризи, който припомня, че през 2007 г. ледът покриваше едва 4,25 милиона квадратни километра. Според повечето изследвания северните ледове могат да започнат да изчезват изцяло през лятото в следващите десетилетия.

Редактор: Иво Георгиев

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес