Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако Йелоустоун изригне, ще убие на място 90 000 души

11 август 2015, 07:56 часа • 42645 прочитания

Учени от САЩ изучават сценарии за развитието на ситуацията след взрив на супервулкана Йелоустоун, пише Daily Мail.

Тъй като Йелоустоун се намира в състояние на покой повече от 700 000 години, не може да се изключи възможността от изригване. Вулканът в Йелоустоунския национален парк в Уайоминг и Монтана се намира над огромен резервоар магма.

Това е едно от най-големите активни континентални вулканични полета и учените твърдят, че изригвания се случват веднъж на 700 000 години. Подобен отчет подготвен от HowStuffWorks, е установил какви ще са последствията, когато вулканът изригне.

Сместа от магма, камъни, пара, въглероден диоксид и други газове ще се издигне и ще създаде формата на купол с пукнатини, а магмата ще потече по целия парк.

Изригването, се казва в прогнозата на учените, ще убие мигновено 90 000 души и ще изхвърли нагорещена пепел на три метра, която ще покрие територия от 1000 мили от парка.

"Пепелта ще блокира слънчевите лъчи и разпространилата се в атмосфера пепел и газове ще спрат повечето полети, както се случи с доста по-малкия вулкан в Исландия през 2010 година", казват изследователите.

Северните вулканични газове ще се смесят с атмосферните водни пари на планетата. Газовата димка не само ще закрие страната от слънчевите лъчи, но и ще свали температурите.

В доклада се казва, че падането на температурите може да се отрази на производството на хранителни продукти, да унищожи посевите и да предизвика световен недостиг на продоволствия.

Изригването в Йелоустоун ще създаде "чадър" от пепел и той ще се разширява равномерно по всички посоки.

"Всъщност изригването ще създаде свои ветрове, които могат да преодолеят западните ветрове, доминиращи в САЩ", казва Лари Мастин, водещ автор на новата статия. Но дори тези невисоки нива на пепел ще бъдат катастрофални за САЩ."

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес