Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В момента няма болница, която да е чиста от COVID

16 ноември 2020, 08:36 часа • 3349 прочитания

"Това отделение не е само за COVID-болни, а за онкоболни, които имат допълнително covid инфекция. Всъщност това, което трябва да знаят зрителите, е че в момента няма болница, която да е чиста. Първо, защото болните, които влизат, ние не знаем на 100% дали всички те не носят коронавирусна инфекция. Второ, всички болници правим така, че да имаме места, където да се лекуват болни, освен с COVID-19 и с други, придружаващи страданието им болестти – например, счупване, но с COVID, инфаркт/ инсулт, положителен за COVID хирургична операция по спешност, но положителен за COVID. Това са все случаи, които изискват лечение на спешното състояние и на коронавирусната инфекция. Пирогов е в тази ситуация."

Това каза пред BTV д-р Асен Балтов, директор на Пирогов. Думите му бяха по повод протеста на медиците от онкоболницата в София, в която трябва да се разкрият 29 covid легла.

"Тяхното притеснение е (на протестиращите медици от онкоболницата в София), че едва ли не цялата болница ще стане за COVID. Такова нещо няма да се случи, аз съм убеден в това, а просто те ще трябва да лекуват случаите на онкоболни, които са с COVID инфекции. И то е заделен много малък процент – 10% от леглата. В "Пирогов" в момента над 50% от леглата са за COVID", каза Балтов.

"Няма да пламне цялата болница, когато се спазват чист коридор и мръсен поток и не се смесват, това не може да се случи", каза Балтов. "Когато се спазват всичките мерки, това се ограничават максимално. В момента няма болница, която е останала чиста", подчерта той.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес