Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще направим така, че енергийният комплекс "Марица Изток" не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България

15 октомври 2021, 13:52 часа • 7551 прочитания

Това заяви президентът Румен Радев точно в деня, в който зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка от страна на Брюксел, гостува в България и участва за Европейския зелен пакт и говори на конференцията "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".

Радев каза това, при положение, че същността на Зелената сделка е спирането на въглищните централи и при положение, че цяла седмица служебното правителство, назначено от него, говори как ще преговаряме да затворим тези централи през 2040 година, т.е. малко по-късно от досегашния хоризонт - 2035 година.

Всъщност на Радев беше зададен въпрос дали България ще успее да защити пред ЕС срока за затваряне на въглищните централи до 2040 г., като част от "Зелената сделка". Държавният глава отговори, че приема това като своя кауза и припомни, че по време на заседанието на Европейския съвет през месец май, заедно с представителите на Полша, Гърция и Унгария е направил така, че да отпадне точка от приетата декларация, която да ускори значително прехода към нисковъглеродна икономика. По думите на президента при една добра политика, заедно с въглищната енергетика, там могат да се развиват и нови технологии за добиване на енергия като системи за зелен водород, слънчева енергия, както и технологии за съхраняване на енергията.

А какво каза Тимерманс, НАУЧЕТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес