Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Като няма контрол над COVID-19, нещата могат изведнъж да бъдат изпуснати

02 май 2023, 08:55 часа • 1990 прочитания

Това мнение изрази съветникът по здравни въпроси към Столична община проф. Тодор Кантарджиев пред bTV за новия индийски вариант на инфекцията. 

Той обясни, че новият индийски вариант на COVID-19 – Arcturus минава леко, в рамките на няколко дни, но засяга очите на децата с конюнктивит и сълзене. Като няма контрол над заболяването, нещата могат изведнъж да бъдат изпуснати, предупреди Кантарджиев.

Той поясни, че като няма тестване не се знае колко са ковид болните. Като няма тествания с генетични методи (PCR), не може да се извършва правилни секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев призова по време на пролетта и лятото да се обърне внимание, че има много кърлежи. Когато стане по-сухо времето, ще се напръскат тревните площи против кърлежи. Най-важното – ако се махне кърлежът 24 часа от впиването му, той не предава инфекция, уточни проф. Кантарджиев. Кърлеж се сваля с много тънка пинсета, да се хване хоботчето му и да се дърпа нагоре. Най-важното е, когато се сваля кърлеж е да има профилактика с антибиотик.

Още: Няма нови починали от коронавирус за денонощие у нас

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес