Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имат за цел да се даде още един месец и още един месец "Лукойл" да реализира огромна печалба

25 септември 2023, 08:48 часа • 3260 прочитания

Това заяви експертът по енергийни въпроси в Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров по отношение на европейската дерогация за руския петрол и работата на "Лукойл Нефтохим". Конкретно, той уточни пред БНТ - "бавенето на дерогацията още един месец и още един месец" има за цел точно това, "Лукойл" да прави тази огромна печалба, по 200 млн. долара на месец.

Няма политически аргументи реално правителството да падне, няма интерес в никоя от управляващите партии, категоричен беше Владимиров. Той посочи, че има аргумент - ако се махне дерогацията, "Лукойл" ще направи криза на пазара с цените на бензина и дизела (ще скочат) и сегашният кабинет ще падне. Владимиров добави, че се чувало за слухове за руска хибридна операция при вдигането на дерогацията.

Според Владимиров, в момента цената на бензина трябва да е 32 стотинки по-ниска от средната в момента, която доближава 3 лв. за литър. Той е категоричен, че най-ниският ни акциз в Европа е основна причина цените сега да са такива и че е сравнимо положението с цените с други европейски държави като Полша например, които спряха руския петрол.

Още: "Лукойл" загатна за проблеми с горивата заради парламента

Владимиров напомни и друго - че преди войната в Украйна "Лукойл Нефтохим" е имала в микса си за обработка само 40% руски петрол "Уралс" - нещо, за което се говори официално и в енергийната комисия в парламента. Сега е 100%, подчерта експертът. Няма проблем бързо да се премине на изцяло неруски петрол, настоя Владимиров.

На първо четене: Отказваме се от дерогацията за руски петрол

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес