Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аз си загубих мисълта, докато слушах г-жа Милотинова

27 септември 2024, 08:13 часа • 968 прочитания

Това заяви историкът проф. Христо Матанов в сутрешния блок на БНТ, където гостуваше заедно с известната българска журналистка Милена Милотинова, водеща на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria on Air. Думите на Матанов дойдоха в момент, в който той явно показа разсейване - като цяло поведението му в разговора беше леко разсеяно.

Темата на разговора беше членството на Северна Македония в ЕС и новината, че Албания продължава напред, а не в пакет с Македония. Милотинова подробно напомни, че всъщност отказът на ЕС да продължи напред със Скопие засега е не просто защото ВМРО-ДПМНЕ с лидер Християн Мицкоски не иска да включи в правата на българите в македонската конституция, а защото Северна Македония изобщо не спазва задължителното в преговорната рамка с ЕС: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

Например - за сметка на европейския коридор номер 8, Скопие фаворизира коридор номер 10, който го свързва с Белград и Будапеща, а по тази артерия "тече" руско и китайско влияние. Мицкоски иска да омаловажи нещата с българите, налагайки термина "френско предложение", а зад него застана целият ЕС, каза още Милотинова.

Българите не са малцинство, в Северна Македония (РСМ) няма малцинства - тази позиция твърдо се защитава от българската журналистка: "Цялото поведение на РСМ водеше към това решение, което взе Европейският съвет в Брюксел. Всичките им действия до тук и предупреждения от страна на Европейската комисия не бяха чути от Скопие. Не беше чуто това, което ЕК им казва: спазвайте си преговорната рамка и направете конституционните промени, за да дадете права и на българите в Северна Македония, спазвайте си договорите. Доказването пред Белград им изигра лоша шега на политиците в Скопие".

Още: Единодушно депутатите приеха декларация след острия тон на Северна Македония

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес