Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За поредна година ще се радваме на пътуващо лятно кино

27 юни 2017, 15:25 часа • 5586 прочитания

Снощи Лятната естрада в Борисовата градина за шеста поредна година се превърна в най-големия киносалон на открито в София. Повече от 2500 столичани гледаха откриващата прожекция на тазгодишното издание на уникалния медиен проект „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. 

Шестият сезон на общонационалната кампания „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ за възстановяване на летните кина в България и за популяризиране на българското филмопроизводство бе открита с най-новия филм на режисьора Радослав Спасов „Пеещите обувки“, посветен на легендарната българска джаз певица Леа Иванова.

Предстоят прожекции в още 23 населени места в страната, където ще бъдат представени нови игрални и късометражни български филми. „Летовници“, „Бартер“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „Каръци“, „Джулай“ са само част от филмите в афиша на шестото издание на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“.

През юли и август лятно кино ще имат възможност да гледат жителите и гостите на селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско), и на градовете Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол. Заедно с „Пътуващото кино“ в тези населени места ще бъде и Пътуващата библиотека на БНТ.

За поредна година кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ обединява усилията на институциите, общините и киногилдията. „Ние споделяме общи ценности и убеждението, че това велико изкуство трябва да е достъпно навсякъде. Киното освен много приятно забаление е и начин човек да се издигне духовно“, заяви д-р Тодор Чобанов, заместник кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“.

През изминалите 5 години „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ пропътува над 20 хиляди километра. Повече от 70 000 зрители посетиха 143-те безплатни кинопрожекции, организирани от обществената телевизия, която чрез инициативата представи 40 български заглавия от игралното, документално, късометражно и анимационно кино.

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес