Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тео Ушев: Изборът за български филм "Оскар" е нелигитимен

14 октомври 2021, 07:07 часа • 12932 прочитания

Филмът "Страх" на режисьора Ивайло Христов е българското предложение за "Оскар" за международен филм, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Сюжетът се завъртва около историята на вдовицата Светла (Светлана Янчева), която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото ѝ е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка (Майкъл Флеминг). Срещата променя както нейния живот, така и този на живеещите в селото, които са категорични, че пришълецът трябва да напусне.

Двата филма, между които е бил изборът са българското предложение за "Оскар" са "Страх" и "Жените наистина плачат" (б.р. - в него участва новата звезда на световното кино - Мария Бакалова). “Страх" е избран от жури с председател кинокритика проф. Божидар Манов и в състав: Светла Ганева - оператор, Ралица Петрова - режисьор, Теодор Ушев - аниматор и режисьор, Виктор Чучков-младши - режисьор, Александър Грозев - кинокритик, и проф. Любомир Халачев - режисьор. Според Тео Ушев, обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години, изборът е нелигитимен. Ето защо:

Точно преди за замина от България се съгласих да участвам в комисията по определяне на българския участник за най-добър чуждестранен филм. Всъщност, отложих билета си, за да участвам. Трябваше да бъдем 7 човека. Останалите членове на комисията няма да назовавам, оставям на тях да го съобщят. Няма да коментирам и качествата на предложените филми. Протече интересна дискусия, доста смислена, между другото. Накрая се разбра, че никой не е склонен да отстъпи от принципите си. Резултатът - 4:3 в полза на "Страх" на режисьора Ивайло Христов (3 гласа имаше "Жените наистина плачат")

По вкус и цвят, приятели няма. Но направи впечатление поколенческото разделение във вкусовете и възприятита ни...Но имаше един проблем, който доста ме притеснява.

И той беше, че от предвидените 7 човека, присъстваха само... 5! Де факто, ако се брояха само гласовете на присъстващите, резултатът щеше да бъде 3:2 в полза на "Жените наистина плачат". Останалите 2 бяха изпратили само гласовете си. Така, на практика, дискусията нямаше никакъв смисъл, защото накрая, така или иначе се събраха картите, и механично беше решен казуса.

Единият участник имаше основателни причини за отсъствие (операция - остава въпросът защо не е сменен?). Той поне беше достъпен по тел. (проведохме разговор с него). Другият се беше скрил. Бил недостъпен - там където бил, нямало интернет, нямало тел...?! Кое ли е това място?

Остава за мен въпроса - какъв е смисъла на подобни събирания и дискусии, ако всичко се свежда до елементарен глас? Ако аргументите остават във въздуха, или някой "велик" фактор въобще не си е направил труда да чуе или изложи своите?

За мен, персонално, изводите са ясни:

1. Така полученият резултат е нелигитимен.

2. Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

3. Аз лично повече няма да участвам в никакви комисии, комитети и прочие безсмислени дейности свързани с Българското кино. Докато не видя реално желание за промяна.

4. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм.

П.С. Моля, този статус да не се чете като критика към филма "Страх". Филмът има своите несъмнени достойнства и качества (камерата на Емил Христов и играта на Светлана Янчева са феноменални) и се надявам на достойното му представяне.).

Решението вече бе предизвикало гняв и недоумение у част от гилдията, защото "Жените наистина плачат" бе в официалната селекция на Кан, с участието на ракетата-носител Мария Бакалова (номинация "Оскар" за 2021 г.) и разисква горещите теми за еманципацията и тормоза над жените. Журито бе с председател проф. Божидар Манов, като останалите членове на комисията не бяха публично обявени. Според Мина Милева автор на "Жените наистина плачат" е бил наказан заради сложните отношения на дуото Милева-Весела Казакова с киносредите у нас, както и заради отричането пак у нас на успеха на Мария Бакалова с "Борат". Ето какво пише тя: 

Относно вчерашния вот 4:3 срещу възможността нашия филм WOMEN Dо CRY / Жените наистина плачат да бъде Оскар предложение от България: Още ли се чудите защо Румъния имаше 2 Оскар номинации тази година? Че и Мечка в Берлин, лъв в La Biennale di Venezia, главната награда в Сан Себастиан… Пък и при тях не били добре нещата казва Ada Solomon, но едва ли гласуват наказателно срещу Alexander Nanau, защото да речем им е накривил капата преди 8 години. Той дори отказа медал от министъра, но и това не ги спря. Зашото #румънцитегомогат

Когато навремето след Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service нарекоха много влиятелната в европейската кино индустрия дама Kristina Trapp буквално п***а, тя ни защитаваше, тя каза: Знаете ли, за щастие България не ми е дестинация. Да сте видели @EAVE, най-доброто продуцентско училище в България? Дори в Сърбия имаше уъркшоп. Филмовият бизнес изисква дългосрочна стратегия. Това е работа на всички нас от министри, медии, Национален филмов център / Bulgarian National Film Center, културтрегери, интелектуалци, критици. Не на последно място, това е наказателен вот срещу едно младо момиче, което постигна най-големия успех на български артист тази година Maria Bakalova. Дори е най-големия успех на европейски актьор изобщо тези последни две години. #наказанивъгъла

Creative Europe, Locarno Film Festival, Festival de Cannes, Région Ile-de-France, Giornate degli Autori, Warsaw Film Festival, SARAJEVO FILM FESTIVAL, European Film Awards, Arte, Eurozoom, mk2 films, Alexandra Films, Cinema City Bulgaria, Спасителен център за диви животни/ Wildlife Rescue Breeding Centre, EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs), When East Meets West, Karlovy Vary International Film Festival, SXSW

През октомври миналата година "Страх" спечели Голямата награда на фестивала за българско кино "Златна роза" във Варна. Черно-белият филм беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци, и от акредитираните журналисти. През ноември взе и първото си международно отличие - Голямата награда на филмовия фестивал "Тъмни нощи" в Талин, разказва в-к Сега.

"Страх" разказва историята за трудната любов между безработна учителка и чернокож бежанец, която цялото село осъжда. Самият режисьор го определя като сурова любовна история, но също и като "абсурдна комедия". "Заглавието е "Страх", защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познавам", казва Ивайло Христов. "Интересува ме конфликтът между личност и общество“, споделя още той. А бежанската тема e само отправна точка. "Филмът е сив, главният герой е черен, а главната героиня е бяла. Конфликт е между тях двамата и цялото село, което не приема черен човек да е в тяхното село. Общо взето това е", обясни още за филма си режисьорът проф. Ивайло Христов пред "Нова телевизия".

В ролята на безработната вдовица - бивша учителка, готова да се бори за любовта си с един бежанец, независимо от неговия цвят и религия, е Светлана Янчева. В ролята на бежанеца е непрофесионалният актьор, музикантът Майкъл Флеминг. Оператор е Емил Христов.

Очаква се филмът да тръгне по българските екрани на 5 ноември, но решението все пак зависи и от епидемичната обстановка. Досега участието на всички български филми в категорията най-добър чуждестранен филм е минавало незабелязано - единствено "Светът е голям и спасение дебне навсякъде" на Стефан Командарев стигна до "късия списък" от 9 заглавия преди номинациите през 2009 г.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес