Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С прожекция в Етнографския музей отбелязват годишнината от Ньойския договор

04 декември 2017, 09:12 часа • 759 прочитания

По случай 98 години от подписването на Ньойския договор в столицата ще има прожекция на документалния филм “Докъдето погледът ти стига”.

Тя ще се проведе в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, ул. “Московска” 6А, ет. 2 от 18 часа. Автор е Зденка Тодорова. Филъмт е копродукция с ТВ Цариброд и е финансиран от Общински съвет на гр. Цариброд.

Целта на филма е да бъде популяризиран Цариброд като град на кръстопът и селище с богата история, интересно културно-историческо наследство, природни дадености и хора, милеещи за българското в него, предаде БГНЕС.

Във филма участват със спомените си дядо Васил Пейчев – столетникът на Цариброд, носител на Олимпийския огън, минал през Цариброд 1936 г.; Венета Петрова – съпруга на покойния царибродски художник Методи Петров, която разказва за колекцията от негови графики “Цариброд, който изчезва", както и певицата Дука Стоянова.

Филмът е представян в десетки български градове, както и на Международния туристически филм фест през септември 2016 г. в София, където печели награда на зрителите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес