Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прощалният филм на Рюичи Сакамото ще бъде представен на фестивала във Венеция

29 август 2023, 16:56 часа • 806 прочитания

Седейки сам пред рояла в студиото, Рюичи Сакамото повежда слушателя на пътешествие през живота си, изпълнявайки 20 от своите композиции. Заснет изцяло в черно и бяло, прощалният филм "Опус" на японския композитор и пианист ще бъде показан премиерно на кинофестивала във Венеция. Още: Почитат режисьорката Ава Дюверней на кинофестивала във Венеция

Заснет с три 4K камери и режисиран от Нео Сора, "Опус" е сбогуването на Сакамото - поетично и същевременно смело и дълбоко прочувствено. Филмът е сниман в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст. Композиторът и пианист произнася само няколко реплики в "Опус". През останалата част от близо двучасовия филм той оставя пианото да говори.

Когато болестта не може да победи таланта

Сакамото се бори с рак от 2014 г. и когато разбира, че вече не може да концертира, се насочва към киното. "Опус" е свидетелство за легендарната филмография на Сакамото, който е композирал музиката за филми на именити режисьори като Бернардо Бертолучи, Брайън Де Палма, Алехандро Гонсалес Иняриту, Нагиса Ошима.

Филмът е и доказателство, че Рюичи Сакамото остава активен до самия си край. Той изпълнява откъс от медитативния си последен албум "12", издаден по-рано тази година. В момента, когато Сакамото започва да свири мелодията от филма на Бертолучи "Последният император" от 1987 г., емоциите са почти непреодолими. Саундтракът, в който участва и музикантът Дейвид Бърн, печели "Оскар" и "Грами".

Повече за филма "Опус" - сбогуването на Рюичи Сакамото

Филмът "Опус" е последният поклон на композитора Рюичи Сакамото пред публиката, снимка: Getty Images

Режисьорът Сора, който е израснал в Ню Йорк и Токио, казва, че заедно с екипа са били решени да уловят усещането за време и безвремие - толкова важни за изкуството на Рюичи Сакамото, в изпълнението, което всички знаят, че може да му е последното.

Когато филмът преминава към финалната мелодия, Сакамото е изчезнал, отишъл е в онзи свят, който някои наричат рай. Пианото под светлината на прожекторите свири само, напомняйки, че музиката му е вечна и все още е тук. 

Световната премиера на "Опус" ще бъде на предстоящия кинофестивал във Венеция, който се открива на 30 август и ще продължи до 9 септември, припомня БТА.

Още: Кинофестивалът във Венеция очаква световни звезди. Ще ги спре ли стачката в Холивуд?

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес