Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почетна награда за Уилям Дефо на Берлинале 2018

21 февруари 2018, 09:35 часа • 4366 прочитания

Уилям Дефо определено е от актьорите, котио няма как да сбъркаш. От злодей в комикс до Исус, Дефо е изиграл всяка възможна роля по време на кариерата си. С над 100 филма в неговата филмография, Берлинале връчва на американския актьор почетна награда, съобщава Deutsche Welle.

През години актьорът е работил с едни от най-прочутите режисьори - Мартин Скорсезе, Оливър Стоун, Уес Андерсън, Алън Паркър, Дейвид Линч, Ларс фон Трир и др. За своя изключителен принос в международното кино, Уилям Дефо получава почетната "Златна мечка" в Берлин. Филмовият фестивал показва и някои от най- приветстваните филми в кариерата му - "Platoon" ("Взвод") от 1986 г. и "Shadow of the Vampire" ("Сянката на вампира").

Снимка: Getty Images/Guliver

Дефо е бил номиниран за "Оскар" и за двете роли, но никога не го е печелил. Въпреки това късметът може да му се усмихне тази година с номинацията за "Оскар" на "The Florida Project", в който играе Боби Хикс – мениджър на The Magic Castle Motel.

Най- успешната роля на актьора до ден днешен е тази на Норман Осбърн, известен като Green Goblin, във филма "Spider-Man" от 2002 г., а най-зловещата – тази на Боби Перу през 1990 г. в "Wild at Heart" ("Диво сърце").

Уилям Дефо е роден в Епълтън, Уисконсин през 1955 г. и започва да учи драма в университета на 17-годишна възраст. Той напуска висшето училище само след 3 семестъра, когато се присъединява към експериментална театрална компания "Theatre X". Започва да се фокусира на над филмовата индустрия през 80-те години.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес