Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха членовете на трите журита за българските филмови награди "Васил Гендов"

13 април 2023, 10:01 часа • 5604 прочитания

Ралица Петрова, Елдора Трайкова и Велислав Казаков оглавяват трите журита за наградите на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) "Васил Гендов", съобщават от екипа на националния фестивал на българското кино.

Събитието ще се състои от 1 до 10 май, като прожекциите на всички филми от конкурсната програма ще се осъществят в Дом на киното. Входът е свободен. Церемонията по връчване на наградите е на 16 май в Софийската опера и балет.

Скоро ще бъдат обявени номинациите за отделните категории, определени от творческите гилдии към СБФД.

В журито за игрално кино са Ралица Петрова - председател, Светлана Ганева, Асен Владимиров, Павел Веснаков и Камен Калев. В журито за документално кино са Елдора Трайкова - председател, Тонислав Христов, Катерина Ламбринова, Кирил Проданов и Малина Петрова. В журито за анимационно кино са Велислав Казаков - председател, Радостина Нейкова, Свилен Димитров, Симеон Сокеров и Людмила Дякова.

Ще бъде присъдена и награда за оперативна филмова критика, както и награда за книга или теоретичен текст. Присъжда се и специална юбилейна награда за цялостно творчество, която отличава кинотворец или артист за заслугите му към развитието на българското филмово изкуство, пише БТА.

ОЩЕ: Мария Бакалова с киноклас в Бургас

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес