Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Максим Генчев пред Actualno.com: Отказвам повече да взимам пари от държавата

05 януари 2023, 10:00 часа • 21825 прочитания

Излъчването на филма "Ботев" по БНТ1 преди дни се оказа катализатор на множество коментари относно качествата на продукцията, личността на режисьора Максим Генчев и критериите за финансиране от страна на националната телевизия.

Логично, в интернет пространството "изплуваха" публикации и интервюта на Генчев за един от предишните му филми - "Дякон Левски". В едно от интервютата, публикувано през 2016 г., режисьорът прави изненадващо сравнение между Васил Левски и Делян Пеевски.

Actualno.com се свърза с Максим Генчев, за да коментира въпросното интервю, както и настоящия скандал около филма "Ботев". Режисьорът веднага откликна на молбата ни.

"Едни антибългари, неродолюбиви хора, които искат да няма българска история, да бъдем клиенти и роби на банки, на заеми, искат да унищожат етноса - днеска убиха този филм ("Ботев", бел. ред.).

"Да са живи и здрави - да ходят да си плащат данъците, да дава 44 милиона държавата за разни изгъзици с пе*ерасти по филмите в интерес на евроатлатническите ценности и да вървят по дяволите. Аз приключих с държавните институции. Не желая да се занимавам, не желая пари от държавата."

Именно покрай финансирането на "Дякон Левски" и излъчването му по Канал3 навръх 3 март през 2016 г. бе публикувано и интервюто на Генчев, в което той казва "Колкото и да е парадоксално, съвременният Левски в моите очи прилича на Делян Пеевски". 

"Донякъде са мои думи, донякъде са дописвани... просто с привкус на шега съм казал, че Делян Пеевски е Левски.", казва Генчев в коментара си за Actualno.com: "Искам вече да затворим тази тема и да ви съобщя следното: Ботев събира три години оръжия, екипира момчета, надъхва ги. Три години. После преминават Дунава и за два дни ги избиха. Това се случва и с филма за Ботев - три години хиляди родолюбци събират по пет лева, по десет лева. Изкарахме блестяща премиера... Показа се този филм по телевизията и гракват всичките завистници, които не могат да понесат нашия подвиг. И... филма го убиха. Това е истината. А това, че Пеевски е показал "Дякон Левски" по телевизията няма никаква връзка нито с мен, нито с Левски, нито с родолюбието." 

На въпрос дали смята да прави кино оттук-насетне, Максим Генчев казва следното:

"Следващата моя стъпка е филм за Иван Александър. Средновековие. Второ българско царство. Ще покажа един достоен български цар, който е баща на последния български цар. Това е филм, който също ме занимава, защото корените на турското робство тръгват от 14 в. и продължават да съществуват и до днес. Лятото, живот и здраве, ако съм жив, трилогията ще я заключа с филм за подвига на Стефан Караджа. Това са моите планове за тази година.

Нека да говорим по тия въпроси с повече топлота и обич за нашия изстрадал народец. Това е и причината аз въобще да се занимавам с кино. Нe се правя на някакъв гений."

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес