Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Легендата Биле Аугуст с наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“ в София

18 февруари 2019, 12:10 часа • 2358 прочитания

Датският режисьор Биле Аугуст ще получи наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“ - специално отличие, с което през годините у нас бяха удостоени големите филмови творци Бела Тар, Горан Паскалевич и Илдико Енеди. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер ще връчи лично наградата на 12 март в Кино „Люмиер“.

Впечатляващите филмови шедьоври на Биле Аугуст, носител на две „Златни палми“ от Кан, притежават изключително богатство на образите и чувствата, които провокират неговите сюжети. В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение.

„Романът е проницателно изучаване на морала и етиката“, категоричен е Биле Аугуст. В София Биле Аугуст ще покаже селекция от свои филми. Сред тях са най-новата му творба - „Щастливеца Пер“, класиката „Пеле Завоевателя“, както и един от последните му филми „Безмълвно сърце“.

По традиция Клаус Едер ще модерира публично интервю с носителя на Наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“ в София. Разговорът с Биле Аугуст е планиран за 13 март във Фестивалния център „В парка“. Същата вечер Биле Аугуст и Клаус Едер ще открият 14-ото издание на София Филм Фест в Пловдив с прожекция на филма „Щастливеца Пер“ в кино „Лъки – Дом на киното“.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес