Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киноиндустрията ни отново повдигна въпроса с държавното финансиране

12 март 2018, 09:12 часа • 1405 прочитания

Големият проблем е, че законът, според който се дава помощ от държавата за направа на български филми, е много стар. Освен това, парите се разпределят от членове на комисии към Изпълнителна дирекция "Национален филмов център" (НФЦ), като тези членове са представители на асоциации, които не са нищо повече от един имейл. Това заяви режисьорът Виктор Божинов, един от авторите на поредното писмо срещу начина на държавно финансиране на българско кино. Припомняме, че Божинов е автор на филма "Възвишение". Писмото е подписано още от Стефан Командарев, Мартичка Божилова, Росица Вълканова, Камен Калев, Адела Пеева, Тонислав Христов, Ралица Петрова, Илиян Метев, Теодор Ушев, Самуел Финци и други.

Божинов поиска избистряне на критериите за начина на назначение на т.нар. художествени комисии и на критериите, по които се избират проекти. Той заяви пред Нова телевизия, че "изтъкнати дейци" определят за кой проект какви пари отиват и дали въобще отиват пари, но изобщо не е ясно по какви критерии тези дейци заемат място в комисиите. Режисьорът добави, че 4% от БВП на България идва от творческата индустрия, а от този БВП едва 1% се връща обратно в индустрията.

Общо взето сме на едно и също мнение, отвърна новият директор на НФЦ Жана Караиванова, която напомни, че имало вече работна група за промяна на закона. Има такива примери, има и обратни примери, уклончиво каза Караиванова относно твърденията, че се дават пари на "наши хора". Тя призна и, че "едни и същи членове са във всички асоциации", но отвърна, че това се случва на базата на закон, който трябва да бъде променен.

Според Караиванова парите за българско кино са много малко и успешните филми са такива заради упорството на създателите им. Тя каза и, че "Възвишение", "Вездесъщият" и "Воевода" са получили помощ от държавата.

Проблем не от вчера

Още през лятото на миналата година Actualno.com поговори по темата с режисьора Цветодар Марков. Тогава се подготвяше законопроекта за промяна на Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), за който сега Жана Караиванова каза, че учудващо останал "на втора чернова" и не помръдва. Тогава Марков обясни, че подготвяните промени се правят "на тъмно" и никой в българската киноиндустрия не е разбрал за тях. Конкретно режисьорът посочи, че с проекта се иска премахване на термина "нискобюджетен филм", който да се замени с "труден филм". Според него така ще има изравняване и всеки филм ще може да мине като "труден" т.е. да вземе специално финансиране.

По времето, по което Actualno.com говори с Цветодар Марков, бившият директор на НФЦ Павел Васев разпространи скандално и гневно писмо, в което посочи имената на няколко продуценти, които, според него, са обсебили българското кино. Става въпрос за Владимир Андреев, Галина Тонева, Виктор Чучков и Иван Павлов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес