Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кино Одеон става център на 100-годишния юбилей на българското кино

12 януари 2015, 19:56 часа • 23035 прочитания

Нощен кино маратон в кино Одеон и непоказвани досега архивни кадри от снимачните площадки на емблематични български киноленти – това са само част от редицата събития, с които филмовите дейци у нас ще отбележат 100-годишния юбилей на българското кино. 

Официално годишнината ще бъде чествана на 13-ти януари – датата, на която през 1915 година в кино “Модерен театър” е прожектиран първият български игрален филм “Българан е галант”. На пресконференция днес от Националния фимов център обявиха част от събитията, които съпътстват юбилея, информира БНТ. Инициативата ще продължи през цялата година.

Две години след като киноилюзията покорява сърцата на зрителите във Франция, първият игрален филм на братя Люмиер пристига и в Русе. Изумени от “живата фотография” – хората наскачали от столовете, когато влакът от екрана ги връхлетял. Със същия летящ старт започнало да се снима кино и у нас. По случай юбилея в кино афиша на филмотечно кино Одеон влизат, както едни от първите български документални кино ленти, така и емблематични заглавия от миналия век.

За юбилея ще бъдат издадени монета и пощенска марка. На 17-ти пък стартира кино маратон с пълните версии на “Хан Аспарух” и “Мера според Мера”, открива се и фото изложба от снимачните площадки на едни от най-обичаните български кинокласики.

100-годишният юбилей на българското кино ще бъде отбелязан и на най-престижните кинофоруми в света – фестивалът в Кан и Берлинале. По случай кръглата годишнина от филмотеката си пожелаха – необходимите средства за дигитализацията на киноархива и за изграждането на модерно фондохранилище.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес