Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иранският режисьор Джафар Панахи е напуснал Иран след 14-годишна забрана (СНИМКА)

26 април 2023, 16:12 часа • 1614 прочитания

Иранският режисьор дисидент Джафар Панахи е напуснал Иран за първи път от 14 години, след като забраната му да напуска страната бе отменена. Съпругата на Панахи - Тахерех Саеди публикува снимка в Instagram във вторник вечерта, на която се вижда как тя и съпругът ѝ пристигат на неназовано летище.

Към снимката Саеди пише: "След 14 години забраната на Джафар бе отменена и най-после ще попътуваме заедно за няколко дни...". На фотоса се вижда как иранският режисьор маха с едната ръка, а с другата бута багажа. Няма информация къде е направена снимката, но има предположения, че става дума за френско летище, пише Deadline.

ОЩЕ: Освободиха от затвора режисьора Джафар Панахи, след като заплаши с гладна стачка

Снимка: Tahereh saeedi/Instagram

По-голямата част от живота си Джафар Панахи прекарва в Иран, а от 2009 г. му бе забранено да напуска страната. Причината бе посещението на погребението на студент, който бе застрелян по време на Зелената революция и желанието му да заснеме филм за събитията.

През 2010 г. Панахи бе осъден на 6 години затвор, а по-късно му бе наложена 20-годишна забрана да снима филми и да пътува заради "пропаганда срещу системата". След като в началото на месец февруари Панахи заплаши с гладна стачка, той бе освободен от затвора "Евин" в Техеран.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес