Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хавиер Бардем се обясни в любов на Пенелопе Крус (ВИДЕО)

21 септември 2024, 23:44 часа • 815 прочитания

"На жената, която обичам и с която споделих живота си, искам да благодаря и да изразя дълбоката си благодарност за човешкото същество, което си". Това каза Хавиер Бардем на 20 септември, когато прие наградата за цялостно творчество "Доностия" на испанския фестивал "Сан Себастиан 2024". Думите на актьора бяха отправени към съпругата му Пенелопе Крус, съобщи "The Hollywood Reporter".

Бардем, който има главни роли в "Дюн: Част втора", "Няма място за старите кучета", която му донесе "Оскар", и "Скайфол", наред с безброй прочути испански проекти като "Huevos de Oro" и "Детективът и смъртта", прие наградата от своите сестра и брат Моника и Карлос Бардем.

Снимка: Getty Images

Актьорът си припомни спечелената от него "Сребърна раковина" за най-добър актьор преди 30 години. "Това беше началото на едно голямо приятелство с този прекрасен филмов фестивал, който ми даде толкова много в личен и професионален план", каза Бардем. "Сан Себастиан е място, където преди 30 години спечелих награда, която все още не вярвам, че ми я дадоха, а сега съм тук и получавам тази от брат ми и сестра ми, които обичам и на които се възхищавам", добави звездата.

Още: Пенелопе Крус с неуспешен опит да осинови дете

Почит към семейството

Той използва възможността да отдаде почит към семейството си: "Те ме образоваха в момент, в който майка ми трябваше да работи 24 часа в денонощието. Ако съм жив физически, не само духовно и емоционално, то това е заради брат ми и сестра ми, които се грижеха за мен, даваха ми своето внимание и любов. Искам да посветя тази награда на четирима души: Майка ми, която присъства, тя е тук, в театъра, и е щастлива, усещам това (майката на Бардем почина през 2021 г., бел. ред.). И на жената, която обичам и с която съм споделил един живот, искам да благодаря и да изкажа дълбоката си благодарност за човешкото същество, което си, и за това как можеш да си отговорна за живота, за живота на децата си, за живота на семейството си, на майка си, на приятелите си, за живота на другите, за многото хора, които не познаваш, за които страдаш и се грижиш, и несъмнено за живота на този господин, който е тук, който те обича и ти благодари много за това", каза Бардем и също благодари на двете си деца Лео и Луна.

Бардем завърши речта си, като благодари на филмовия фестивал и слезе от сцената под бурни аплодисменти. Той трябваше да вземе наградата миналата година, но беше принуден да отложи заради стачката на актьорите от SAG-AFTRA, пише БГНЕС.

Още: Мюзикъл за наркобарон, който става жена, е френското предложение за "Оскар" за международен филм

Фестивалът "Сан Себастиан" 2024

Филмовият фестивал в Сан Себастиан започна в Испания в петък, 20 септември, с нетърпеливо очакваната прожекция на феминисткия римейк на "Емануела", режисиран от французойката Одре Диуан, съобщи АФП.

Общо 16 филма се състезават за "Златна раковина" - главната награда на фестивала, който продължава до събота, 28 септември, в баския крайморски град, в присъствието на звезди като Кейт Бланшет, Джони Деп, Памела Андерсън, Изабел Юпер и Моника Белучи.

Сред филмите в конкурсната програма са "Когато идва есента" на френския режисьор Франсоа Озон, "The Last Showgirl" на американската режисьорка Джия Копола, "El lugar de la otra" на чилийската режисьорка Майте Алберди и "Емануела" на Одре Диуан.

Ноеми Мерлан, снимка: Getty Images

Филмът, прожектиран в петък вечерта, е нова интерпретация на френската класика от 1974 г., режисирана от Жюст Жакен и с участието на Силвия Кристел, символ на един етап от сексуалната революция през 70-те години на миналия век, когато екранът все още е бил много целомъдрен. Актрисата Ноеми Мерлан изпълнява главната роля в новата кинотворба на Одре Диуан, която бе обявена за "изследване на удоволствието в епохата след движението #Аз също".

В интервю на пресконференция в петък Ноеми Мерлан каза, че е видяла себе си в Емануела. "В началото на филма имаме една жена, която не принадлежи на себе си, която не притежава тялото си, която отговаря на диктата на обществото (...) И след това имаме това пътуване с нея, история с нея, където тя наистина се опитва да бъде Емануела, да се освободи от себе си", обясни тя.

Режисьорът Педро Алмодовар, който по-рано този месец получи "Златен лъв" на Филмовия фестивал във Венеция за първия си филм на английски език "Съседната стая", ще получи в четвъртък, 26 септември, наградата за цялостен принос "Доностия", съобщава БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес